Tipsen: Så slipper du en mardröm

Sjönära eller vid kohagen? Spartanskt eller lyxigt? När drömmen om stugsemestrar gror som bäst höjer Villaägarna ett varningens finger.

Renoveringsbehov? ROT-avdraget gäller även för fritidshus.

Renoveringsbehov? ROT-avdraget gäller även för fritidshus.

Foto: Heiko Junge

Östergötland2016-04-27 07:30

Norrköping har flest sommarhus i länet, följt av Valdemarsvik, Linköping och Söderköping. På mäklarsajten Hemnet säljs just nu 101 fritidshus i Östergötland. Enligt riksförbundet Villaägarna ökar nu svenskarnas längtan efter att köpa sitt eget fritidshus. En ökning som sker efter några lugna år.

– Ja, jag delar uppfattningen om ökningen, men jag tycker att vi såg det redan förra året, säger Johan Lenngren vid Fastighetsbyrån.

Som fastighetsmäklare anser han att det är färre objekt ute till försäljning samtidigt som efterfrågan på fritidshus har ökat.

–  De objekt vi har går snabbare att sälja och de säljs till högre priser, säger han.

Vågar köpa nu

En anledning till att fritidshus säljer så bra är att prisutvecklingen på vanliga villor har varit gynnsam för husägare som då har kunnat få loss pengar till att köpa sig fritidshus också.

– Ränteläget spelar naturligtvis också in. Det är rimligt att anta att det kommer att vara låga räntor under flera år och då vågar man köpa, säger Johan Lenngren.

Kategorierna som köper fritidshus är naturligtvis flera men ett par tydliga grupper är mer benägna att skaffa ett semesterboende.

– Dels barnfamiljer som kanske inte har så små barn men där föräldrarna jobbat i några år, dels äldre par som säljer villan och köper en lägenhet och ett fritidshus, säger Johan Lenngren.

Har vi blivit rikare?

– Ja, i alla fall på pappret då fastigheterna ökar i värde.

Olika hus och priser

Definitionen fritidshus är inte helt enkel. Ett semesterboende kan vara allt från ett torp utan rinnande vatten till en komplett villa var som helst på landsbygden. På Hemnet är prisspridningen mycket stor och det går inte generellt att säga att alla sommarhus har blivit dyrare att köpa.

– Läget är allt! Ligger huset vid vatten är priset mycket högre men om du kan tänka dig att göra avkall på närheten till vatten så kan du få ett sommarboende till ett väldigt vettigt pris, säger Johan Lenngren.

Villaägarna är en konsument- och intresseorganisation för landets Då efterfrågan på fritidhus ökar leder till högre priser och snabbare beslut lanserar konsumentorganisationen Villaägarna en liten checklista för köpare av fritidshus. En liknande lista har Hemnet gjort.

Fakta:

Enligt SCB finns 3992 fritidshus i Norrköping; 2718 i Valdemarsvik; 2713 i Linköping; 2297 i Söderköping; 2101 i Motala; 1887 i Finspång; 1728 i Kinda; 1196 i Boxholm; 1019 i Ydre; 803 i Åtvidaberg; 702 i Ödeshög; 624 i Mjölby och 525 i Vadstena. Totalt finns det ungefär 575 000 fritidshus i Sverige.

10 tips till stugköpare

1. Besiktiga sommarstugan! Säljaren ansvarar bara för dolda fel och köparen ansvarar för övriga fel. Eftersom sommarstugor ofta håller lägre standard än permanentbostadshus kan inte köparen heller förvänta sig lika mycket, vilket innebär att det är svårare att hävda att ett fel är dolt. Husets skal, det vill säga grund, fasad och tak, bör kontrolleras extra noggrant – särskilt med tanke på att du inte alltid vistas i ditt fritidshus. Det viktigt att avrinningen fungerar som den ska, så att inte huset drabbas av fuktskador. Låt en oberoende besiktningsman göra jobbet.

2. Vattnet ingår i köparens undersökningsplikt. Köparen bör därför kontrollera om vattnet är tjänligt, brunnen har tillräckligt hög kapacitet och att vattnet inte brukar sina. Att borra ny brunn är dyrt. Är det sommarvatten eller går det att använda vattnet även på vintern?

3. Skorsten och eldstad ingår också i undersökningsplikten. Det kan därför vara värt att göra en provtryckning.

4. Låt fackmän kontrollera elen. Du får kanske får vara beredd på att elsystemen i gamla hus inte alltid hänger med i tiden – du kanske inte kan köra kaffemaskinen samtidigt som spisen och tv:n är på.

5. Kontrollera vem som ansvarar för vägen. Är det kommunen eller är det en vägförening? Är det en vägförening som fastigheten hör till kan det innebära kostnader.

6. De flesta sommarstugor har enskilt avlopp. Man bör därför kontrollera förhållandena med avloppet. Finns det tillstånd till anläggningen? Finns det förelägganden från miljökontoret att förbättra reningen? Har avloppet tillräcklig kapacitet för den kommande belastningen?

7. Kontrollera att båtplatsen verkligen ingår i köpet. Båtplats kan vara en personlig rättighet som tillhör säljaren och som inte följer med fastigheten.

8. Kontrollera bygglov. Huset du köper kanske har byggts till över tid. Kanske finns också en liten gäststuga eller en liten sjöbod? Kontrollera med Byggnadsnämnden att alla fastighetens byggnader har bygglov. Passa på att fråga vad som gäller om du själv tänker bygga till.

9. Finns det servitut? Ligger t ex din brunn på grannens fastighet eller har grannen rätt att ta vatten ur din brunn? Behöver ni åka över grannens mark för att komma till stugan eller gå över grannens tomt för att komma ned till stranden? Innehållet och omfattningen av servitut kan ibland vara oklart och leda till diskussioner och osämja mellan grannar.

10. Finns det framtida byggplaner för området som kommer att förstöra idyllen? Kolla med byggnadsnämnden om framtida exploateringsplaner för området – så att din dröm inte förvandlas till en mardröm.

Källor: Villaägarna, Hemnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om