Hon förklarar att årets ovanligt höga elpriser beror på flera saker. Hon nämner minskade gaslager på kontinenten, kyla, lite vind och att det har funnits mindre vatten i vattenmagasinen än normalt. Dessa faktorer har gjort att priserna har stigit. När det produceras el på gas eller kol i dag är den mer än dubbelt så dyr som för ett år sedan.
Under hösten och vintern drog alla de här komponenterna åt samma håll och lyfte elpriserna.
– Nu har vi alltså haft ett högre prisläge som vi fått utgå ifrån. Efter det handlar det om vädret, hur kallt det är och hur mycket det blåser. Det är sällan det blir så här, men är det är en förklaring. Det är en väldigt komplex fråga och det finns inga enkla svar.
I dag är Sverige en del av en europeisk marknad för el. Elnäten är ihopkopplade och elen kan flöda över nationsgränser, så därför är det svårt att prata om en svensk elmarknad.
– Vi pratar ibland om ett nordiskt elsystem, men det är i grunden ett europeiskt. Vissa timmar exporterar vi och andra importerar vi el. Det är ett system vi har valt för att hänga ihop med kontinenten, just för de tillfällen vi behöver importera el då det är brist i Sverige.
Vad är det mest avgörande för priserna ska sjunka?
– Mildare väder, mer blåst, priserna på gas och kol samt att utsläppsrättspriserna på kontinenten sjunker. De kommer naturligtvis att sjunka, men det är svårt att veta när. Över den här vintern tror jag på fortsatt höga priser och vi får hoppas på en vinter som man endast önskar för elpriserna. Milt, regnigt och mycket blåst.
När det kommer till just priser – rörligt eller fast?
– Man bör fundera vad man själv trivs med. Det finns ju olika fördelar. Rörligt pris har de senaste åren varit det bästa, men samtidigt finns det en osäkerhet. Fast pris är ju ett tryggare val för att slippa höga kostnader under utsatta perioder.
– Rörligt pris betyder att du betalar för snittpriset för alla timmar under en månad. Då spelar det ingen roll när du tar ut elen. Rent teoretiskt kan du då ta ut din el när den är som dyrast, men det kommer fortfarande bli ett snittpris över hela månaden. Det innebär att du som konsument, till exempel, inte behöver tvätta på natten för att sänka kostnaden.
Okej? Det spelar alltså ingen roll?
– Nej, då behöver man ha ett timpris, alltså varken rörligt eller fast. Då betalar du den förbrukningen du har en viss timme, gånger priset just den timmen. Det är dock inte så många som har det, men det går att få ett sådant avtal.
Vad är det som oftast drar mest el i ett vanligt hem?
– Om man kan sänka värmen någon grad, om man kan leva med det, så är det bra. Det som drar värme. Torktumlaren, varma duschar, handdukstorkar och golvvärme bör man fundera på om man måste använda sig av under vissa perioder. Många bäckar små – allt gör så klart skillnad.
Kommer vi att stå inför samma problem under nästa vinter?
– Det är en oerhört svår fråga att svara på. Jag skulle tro att priserna kommer gå mot det vi är vana vid. Men tänker man på ännu längre sikt så kommer, i och med det europiska systemet som vi är med i, priserna att utjämnas med resten av Europa och det kommer att innebära ett högre pris. Inte som det varit den här vintern, men vid de nivåer vi varit vana vid, säger Lotta Aronsson.