Tipsa Correns grävande reportrar

Corren grävgrupp består av en grävchef och fyra granskande reportrar. Vad vill du att vi ska berätta om? Finns det samhällstrender som behöver belysas? Människor med erfarenheter som borde lyftas fram? Eller misstänker du missförhållanden som du vill att vi ska undersöka närmare? Tveka inte att tipsa oss. Du får vara anonym och kan också skicka krypterade tips.

Jenny Eriksen, Tina Enström och Julia Djerf ingår alla i Correns grävnav.

Jenny Eriksen, Tina Enström och Julia Djerf ingår alla i Correns grävnav.

Foto: Albin Wiman

Östergötland2023-10-07 07:00

Meddelarfriheten finns inskriven i Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen och innebär att du i vissa fall kan lämna normalt sekretessbelagda uppgifter för publicering i massmedier. 

En kommun eller en myndighet kan inte avtala bort meddelarfriheten, det vill säga hävda att du har skrivit på ett avtal som innebär att du inte får lämna uppgifter till massmedia. 

Även om det finns en policy i organisationen där journalister hänvisas till informatörer har du som anställd rätt att lämna tips och att tala med journalister.

Om du är offentliganställd, exempelvis i en kommun eller regionen, kan du dessutom ha rätt att göra undantag från tystnadsplikten för att lämna uppgifter till en journalist i syfte att offentliggöra dem. 

Efterforskningsförbudet innebär att myndigheter, kommuner eller regioner inte har rätt att efterforska vem som har lämnat ut uppgifter med stöd av meddelandefriheten.

Den journalist som tar emot sådana uppgifter har tystnadsplikt och får inte avslöja tipsarens identitet. Det kallas källskydd eller anonymitetsskydd. Det är straffbart för den som har tagit emot en sådan anonym uppgift att avslöja källan.

Om du är privat anställd får du lämna uppgifter till media och vara anonym, men du skyddas inte av efterforskningsförbudet, det vill säga din arbetsgivare får försöka ta reda på vem som tipsat.

Om du vill tipsa oss anonymt så tänk därför på att inte mejla från din jobbmejl eller att ringa från din jobbtelefon. Du kan vara helt anonym även i kontakten med oss, men det kan vara bra för oss att veta varifrån tipset kommer eller att kunna kontakta dig för att ställa frågor.

Krypterade tips kan skickas genom att gå in på corren.newsleaks.se.

Vill du mejla direkt till någon av våra reportrar i grävnavet är det följande mejladresser som gäller (ej krypterat): 

tina.enstrom@corren.se

julia.djerf@corren.se

jenny.eriksen@corren.se

jasmine.hubinette@corren.se

annica.hesser@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!