Antalet tiggande EU-migranter i Östergötland har de senaste åren legat kring 100-200 personer. När nästan 100 migranter tvingades flytta i samband med att fastighetsägaren Thomas Gruber stängde sina hus i Motala i höstas var det många som trodde att merparten skulle lämna Östergötland. Men så blev det inte, det finns ungefär lika många tiggare på gatorna som tidigare år.
Få i Norrköping
I Norrköping har man länge haft relativt få tiggare och läget inför vintern är ungefär som för ett år sedan.
– Vi har ett 15-tal rumänska EU-migranter som kommer till oss varje torsdag för att duscha. De har varit här i Norrköping i snart två år och sover i tält nere i hamnen. Några tänker åka hem snart, men en del blir nog kvar över vintern, säger Freddy Alm på Svenska Kyrkan.
Väljer att sova ute
I Linköping är tiggarna betydligt fler. Under sommaren har ett 50-tal EU-migranter bott i två tältläger i utkanten av staden. De är från Rumänien och tigger inne i centrala Linköping. Dagtid är konkurrensen om de bästa tiggarplatserna hård eftersom tiggare som bor på andra platser i länet kommer till stan.
När härbärget för EU-migranter öppnade för vintern för ett par veckor sedan visste personalen inte hur många som skulle köa för att få plats.
– Det kom 32 migranter och 25 av dem ville ha plats på härbärget. Eftersom vi har 25 bäddar så fick alla plats, berättar Elin Sjögedahl på Crossroads i Linköping.
Erfarenheter från tidigare vintrar visar att många EU-migranter väljer att sova utomhus trots att de kan få plats på härbärget. Orsaken är att det är lönsamt att tigga på restaurangtäta Ågatan på kvällstid, och då blir klockan för mycket för att de ska få komma in på härbärget.
Många barn
Motala har under ett par år varit basen för allt tiggande i västra Östergötland. Omkring 100 bulgariska EU-migranter har bott i nerslitna hus ägda av Thomas Gruber. Många av dem har varit barn och de sociala myndigheterna har gjort flera besök.
Även polisen har haft ögonen på husen i Motala och Fivelstad. Inom den bulgariska gruppen förekommer en mer organiserad form av tiggarverksamhet. Det finns ofta ”researrangörer” som förser tiggarna med resa, mat och husrum och skjutsar runt dem till de platser där de ska tigga. I gengäld tar organisatörerna en stor del av tiggarnas pengar. Många luras hit i tron att de ska arbeta, och polisen misstänker att det ibland kan röra sig om människohandel. Det har dock varit svårt att bevisa.
Kvar i länet
När merparten av de bulgariska EU-migranterna tvingades lämna Motala under hösten fanns det en oro för att hela gruppen skulle flytta till Linköping. Men det kom bara ett fåtal som bosatte sig i husvagnar i friluftsområdet Tinnerö.
– Det kom många klagomål från Linköpingsborna, så vi åkte ut och sade till dem att de måste flytta på sig, berättar poliskommissarie Håkan Stenbäck.
I dag finns det inte någon som har en klar bild av vart den stora gruppen tiggare från Motala tagit vägen. Men när vi ringer runt för att samla information blir det tydligt att merparten är kvar i Östergötland. Några bor fortfarande kvar i Motala, andra har fått hjälp från frikyrkor som ordnat någon form av bostad. I några fall har privatpersoner hjälpt dem att få jobb och lägenhet. Men en stor grupp bor i bilar eller husvagnar, och bland dem finns även barnfamiljer.