Tidigare chef köps ut med en miljon

Det har varit en orolig vår i delar av Räddningstjänsten Östra Götaland. I vintras varslades en medarbetare om uppsägning av personliga skäl, ett ärende som väckt starka känslor internt. Nu står det klart att personen lämnar sin anställning med en miljon i avgångsvederlag.

Varit oroligt. Varslet av den tidigare medarbetaren ledde till starka reaktioner inom Räddningstjänsten Östra Götaland, vars ledning sitter i dessa lokaler i Norrköping.

Varit oroligt. Varslet av den tidigare medarbetaren ledde till starka reaktioner inom Räddningstjänsten Östra Götaland, vars ledning sitter i dessa lokaler i Norrköping.

Foto: Joakim Blomqvist

Östergötland2016-07-07 20:54

Det var i januari som den tidigare medarbetaren varslades om uppsägning av personliga skäl. Arbetsgivaren ansåg att personen hade en bisyssla som konkurrerade med räddningstjänstens verksamhet och att han därtill informerat dåligt om den. Man menade också att bisysslan, som bedrevs i ett företag som i fjol omsatte strax under 750 000 kronor, riskerade skada förtroendet för myndigheten.

Den tidigare medarbetarens fackliga ombud i förbundet Ledarna medgav att bisysslan, som hade med brandskydd att göra, hade kunnat förbjudas med stöd av kollektivavtalet – men att arbetsgivaren till att börja med borde ha pratat med personen om saken. Den tidigare medarbetaren ska dessutom ha rådfrågat den dåvarande personalsekreteraren om bisysslan.

Det finns också beskrivningar av hur den tidigare medarbetaren upplevt sig ha blivit utsatt för kränkande särbehandling. Bland annat pekas på ett löneavdrag under hösten i samband med att arbetsgivaren tyckte att han varit olovligt frånvarande. Också då kopplades facket in och det slutade med att den tidigare medarbetaren fick den uteblivna lönen om 4 400 kronor och ett skadestånd på lika mycket.

Krav på Dahms avgång

Sedan bildandet av Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, 2010 har det varit turbulent i och kring förbundet flera gånger. En granskning av Corren 2014 visade att var fjärde anställd slutat sedan förbundsbildandet. Efter granskningen följde ett internt arbete för att försöka komma till rätta med bland annat dialogen mellan personal och arbetsgivare.

Varslet i januari satte igång en ny känslostorm och i februari krävde tre fackklubbar förbundsdirektören Håkan Dahms avgång. Det i ett brev till kommuncheferna i RTÖG:s ägarkommuner. Enligt Visions klubbordförande Ulf Waltersson var brevet en direkt följd av varslet av den tidigare medarbetaren, som för några år sedan hade en roll som chef.

– Det blev en kollektiv kris och för många en personlig. Vi kände oss tvungna att agera, säger Ulf Waltersson.

– Vi ville förklara hur förhållningssättet till medarbetare ser ut.

Han riktar kritik mot hur ärendet med den tidigare medarbetaren hanterats.

– Många av våra medlemmar reagerade på hur det här gick till. Han har inte fått vare sig någon muntlig eller skriftlig varning, man har inte påbörjat någon dialog med honom om det finns något felaktigt i hans beteende, utan en uppsägning rakt av. Det är bilden som medlemmarna har, säger Ulf Waltersson.

Kastade kaffemuggar

Händelsen i januari ledde också till att medarbetare vid brandstationerna i Kallerstad och Lambohov skrev 35 arbetsskadeanmälningar om oro som uppstått i samband med varslet. Samma dag som varslet gavs kastades dessutom i protest ett 30-tal muggar prydda med förbundets värdeord “professionella”, “tillgängliga”, “förtroende” och “engagemang”. Kring de åtgärder som vidtogs till följd av arbetsskadeanmälningarna – bland annat individuella samtal med anställda – skrev räddningstjänsten i en handlingsplan att “medarbetare är oroliga för påföljder från chefer och att chefer är oroliga för påföljder från medarbetare”.

Kom överens

I slutet av förra månaden, när centrala förhandlingar mynnade ut i en överenskommelse, stod det klart att den tidigare medarbetaren säger upp sig mot ett avgångsvederlag motsvarande 30 månadslöner, drygt en miljon kronor. Vid det laget hade han varit arbetsbefriad med full lön i knappt fem månader. I överenskommelsen står att parterna inte får prata om innehållet i den eller vad som lett fram till uppgörelsen. Vare sig den tidigare medarbetaren eller hans fackliga ombud vill kommentera överenskommelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om