Initiativet till att vaccinera elever på SFI, Svenska för invandrare, i Norrköping och deras anhöriga kom från rektorerna på komvuxutbildningen. De tog kontakt med Region Östergötland och idén blev till verklighet. Förra veckan genomfördes drop-in-vaccination under fyra dagar på skolan. Ett pilotprojekt för nå ut till fler utrikesfödda.
För det har visat sig, generellt, att just utrikesfödda har varit mindre benägna att vilja vaccinera sig. Färska siffror från Östergötlands län visar att 90 procent att de svenskfödda som är över 20 år har tagit sin första spruta. När det gäller de som är födda i ett annat europeiskt land ligger siffran på 69 procent, medan de som har rötterna i övriga världen hamnar på 66 procent. Siffrorna ser ut ungefär på samma sätt i resten av landet.
– Under de fyra dagarna som vi var på SFI i Norrköping vaccinerade vi 86 personer. Personer som vi kanske annars aldrig skulle ha nått. Sedan måste vi så klart nå ut till betydligt fler, säger Åsa Maxeby, verksamhetschef för vaccinationssamordningen i Region Östergötland.
Kerstin Johansson, verksamhetsansvarig för vaccinationssamordningen i Region Östergötland, tillägger:
– Innan vaccinationtillfällena hade våra hälsokommunikatörer varit ute på skolan och informerat. De fanns också med vid vaccinationerna. För en viktig del i det här är informationen, så att de som vaccinerar sig känner sig trygga.
Vi möter upp både Kerstin Jonsson och Åsa Maxeby på torsdagseftermiddagen, utanför Mässhallen i Norrköping, där också socialminister Lena Hallengren (S) befinner sig för ett kort besök.
Lena Hallengren har bland annat fått ta del av uppgifterna om pilotprojektet på SFI.
– Alla sätt som gör det enkelt att ta vaccin är bra, som närhet och begriplighet. Det är också viktigt att de som har tagit vaccinet sprider vikten av det vidare, säger hon.
Hon tror att språk och traditioner i vissa fall är avgörande för hur man ställer sig till vaccinationen. Men, påpekar hon, det är långt i från etnicitet som avgör.
– Vi ser till exempel att det är svårt att få de yngre, oavsett bakgrund, att vaccinera sig.
För Region Östergötland fortsätter nu jobbet med att få fler att ta steget. En del i det är just att fortsätta fokusera på utrikesfödda genom att föra pilotprojektet från Norrköping vidare till de andra länskommunerna.
– Vi för diskussioner med rektorerna i de andra kommunerna och vi har kommit en bra bit på väg, säger Åsa Maxeby.
Tanken är att bland annat dra igång så kallade webbinarium, en inledande information för eleverna, via nätet.
– Här kan vi också svara på frågor. Just information är väldigt viktigt, för tyvärr sprids en del myter kring vaccinet. En av dem är att det kan leda till sterilitet, säger Kerstin Jonsson och tillägger:
– Och det stämmer inte. Det går att vetenskapligt bemöta de uppgifterna, och här tänker jag att jag, som läkare, tillsammans med våra hälsokommunikatörer kan ge lite tyngd genom att medverka i de här webbinarierna och svara på frågor.
För att även underlätta för övriga medborgare i länet att vaccinera sig kommer Region Östergötland att erbjuda drop-in den 22 september mellan klockan 15 och 18 på alla vaccinationsställen, på vårdcentraler och även på sjukhusen för dem som redan är på plats där då.