Markus Höglund, övertandläkare vid Folktandvården Östergötland och doktorand vid Karolinska institutet, har tillsammans med bland annat Mats Bågesund, övertandläkare vid Folktandvården Östergötland och docent vid Linköpings universitet, nyligen publicerat en studie om tandläkares förmåga att bedöma tandvårdsrädsla. En av slutsatserna är att tandläkare ofta missar att patienterna är rädda. Nu vill de sprida information till allmänheten om hur viktigt det är att de berättar för sin tandläkare om de är rädda.
– Tandläkaren förstår inte alltid om man är rädd eller inte. Om patienten berättar om sin oro kan tandläkaren i sin tur förklara och visa hur undersökningen eller ingreppet ska gå till. Patienterna antar alltid att tandläkaren förstår oron. Det handlar om att skapa kommunikation mellan tandläkaren och patienten, säger Markus Höglund.
I studien, som utfördes i Östergötland, deltog 1 128 patienter från 24 olika kliniker. Först fick patienten uppskatta hur rädd hen var inför besöket. Sedan fick tandläkaren uppskatta patientens rädsla. Några skillnader bland kön eller utbildningsgrad framkom inte, men ju äldre patienten var – desto bättre var tandläkaren på att förstå patientens rädsla.
– Det kan handla om att äldre personer är mer bekväma med att uttrycka eller visa sin rädsla, säger Markus Höglund.
Varför tror du att vissa är rädda för att gå till tandläkaren?– Det är ett tecken på intelligens och en naturlig reaktion att inte uppskatta när någon är inne i ens mun. Men en del patienter som förtränger rädslan och härdar ut kommer istället att få en ökad oro som kan utveckla sig till tandvårdsrädsla.
På halvtid forskar Markus Höglund på Karolinska institutet. Under den andra halvan arbetar han på Folktandvården i Linköping. När han träffar patienter med stor tandvårdsrädsla har han ett knep för att få patienten trygg och lugn.
– Ibland träffar jag människor som hellre haft svår tandvärk i två veckor än att gå till tandläkaren. Det gäller att ge rätt psykologiskt bemötande genom att berömma patienten att den väl tagit sig hit. Sedan kan man ha en diskussion om vad de upplever för problem och få titta in i deras mun, säger han.