Svinpesten närmar sig Sverige

Har du nyligen gjort en kryssning till Estland? Om du köpte vildsvinskött då är det bäst att kolla att det kommer från svinpestfria områden.

Foto: ERLAND VINBERG

Östergötland2014-11-17 11:00

Den fruktade afrikanska svinpesten sprider sig snabbt i de baltiska staterna. Risken att vildsvin från de baltiska staterna ska vandra via Finland till Sverige nästan obefintlig tack vare vattengränsen men förbud finns mot att mata tamsvin och vildsvin med animaliska livsmedel och matavfall. Viruset kan sprida sig lätt med personer, kläder, bilar och redskap.

– Det räcker att man har en smörgås med kallrökt kött på som är smittat och kastar resterna i naturen, säger Jan Danielsson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, som ett exempel på hur lätt viruset sprids.

Viruset kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter. Det är därför förbjudet att föra med sig köttprodukter från smittade områden.

Den afrikanska svinpesten drabbar endast tama och vilda svin och är ofarlig för människor. I länder där smittan påträffats är risken stor att viruset sprider sig snabbt. Tar sig viruset in i grisgårdar kan det betyda att hela beståndet dör.

– Spridningen av sjukdomen har gått fortare än förväntat vilket kan tyda på att omfattningen i östra delarna av Europa är större än vi tidigare trott, sa Lena Hult, tillförordnad smittskyddschef på Jordbruksverket, tidigare i år i ett pressmeddelande.

I Jaktlagsutredningen föreslås förbud mot utfodring av vildsvin under den frostfria perioden under året. Förbudet är inte direkt riktat mot den afrikanska svinpesten, man vill snarare komma till rätta med överutfodring av vildsvin som sker på en del håll.

I Finland har myndigheterna infört ett tillfälligt utfodringsförbud av vildsvin, en åtgärd som irriterar jägarna. I Estland däremot rekommenderas utfodring. Om djuren får mat rör de sig mindre, vilket stoppar viruset och gör jakten lättare. I Danmark har man valt att skjuta bort vildsvinen, men där är stammen ytterst liten.

Viruset är ofarligt för hundar och katter. Det är grisnäringen och viltet som man vill skydda.

– Grisar som går inomhus hela tiden är mer skyddade, men frilandsgrisar och ekologiska grisar som går ute är mer utsatta. Brunstiga suggor kan locka till sig vildsvinsgaltar, de brukar ha bra koll på sånt, säger Jan Danielsson på Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!