Svininfluensan ökar i länet

Nu har influensan tagit grepp om Östergötland. Det är svininfluensan som dominerar och yngre drabbas värst.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Östergötland2016-02-12 07:30

– Det är fler fall av svininfluensan än förra året, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Hittills har 87 patienter med influensan vårdats i intensivvård i Götaland. Enligt Folkhälsomyndigheten är det betydligt fler än de senaste tre säsongerna. I Linköping finns 13 kända fall som vårdats på intensiven.

– Anmälningsreglerna för influensan har ändrats från förra året. Förut skulle vi bara anmäla svininfluensan när den kom 2009. Nu, med de nya reglerna, måsta alla typer av influensan, som influensa typ A, typ B samt säsongsinfluensa, anmälas. I anmälningssystemet har det därför blivit fler fall. Men vi på smittskyddsenheten upplever ändå att svininfluensan ökat markant, säger Britt Åkerlind.

Stor ökning

I Svealand och Götaland är influensan aggressivare än i Norrland. Under januari månad hade Norrland oförändrat antal sjuka, 22 procent, jämfört med Svealand och Götaland där andelen har ökat från 25 till 36 procent.

– Ökningarna kan bero på rent lokala skillnader. Vågen kan komma senare i Norrland. Men det kan också bero på att människor inte söker sig till vården och då tas inga prover för att säkerställa sjukdomsorsak, säger Britt Åkerlind.

Yngre värst drabbade

Bland dem som vårdats på intensivvårdsavdelning med svininfluensan är medianåldern 48 år. I Region Östergötland har man börjat diskutera orsakerna.

– Vi ser att det är den yngre gruppen i samhället som drabbas mest, säger Britt Åkerlind.

Den äldre befolkningsgruppen på 65 år och äldre får gratisvaccin varje år. I Östergötland har hälften av gruppen vaccinerats.

– Vi har inte den yngre gruppen, som är under 65 år, som en rekommenderad grupp. Är man ung, frisk och utan några riskfaktorer då får man inte gratis vaccination, säger Britt Åkerlind.

Förebyggande åtgärder

Smittskyddsenheten i Region Östergötland har börjat diskutera problematiken. När smittsäsongen är över ska man titta på vilka preventiva åtgärder som kan göras inför nästa influensasäsong.

– Frågan har inget svar ännu.

Influensaaktiviteten fortsätter att öka och toppen nås först inom kommande veckor.

– Vi är på toppen av en epidemi, vilket innebär att vi har en samhällssmitta, säger Britt Åkerlind. Hennes råd till allmänheten är att om man börjar känna sig dålig och har torrhosta bör man tänka på att stanna hemma från jobbet eller skolan. Det är viktigt att begränsa smittan genom att tänka på att hosta och nysa i armvecket samt tvätta händerna noga. Man ska försöka begränsa kontakten med för många människor och tänka på att dricka mycket så att du inte blir uttorkad.

Svininfluensan

Svininfluensa, A(H1N1), har ökat markant.

Svealand och Götaland har ökat mest de två första veckorna i januari, från 25 till 36 procent.

87 patienter med influensa har vårdats inom intensivvården.

Bland dem som vårdats för svininfluensan är medianåldern 48 år.

I Linköping finns 13 kända fall.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!