Svenskt näringsliv i Östergötland: "Läget allvarligt"

Mer än vartannat östgötskt företag vittnar om finansierings- eller likviditetsproblem på grund av coronakrisen.

Svenskt näringslivs företagarpanel vittnar om stora problem för de östgötska företagen. Regionchefen Johan Gustafsson är bekymrad: "Läget är allvarligt, värre än vi hade räknat med, och det försämras snabbt."

Svenskt näringslivs företagarpanel vittnar om stora problem för de östgötska företagen. Regionchefen Johan Gustafsson är bekymrad: "Läget är allvarligt, värre än vi hade räknat med, och det försämras snabbt."

Foto: Vidar Ruud/NTB och Svenskt Näringsliv

Östergötland2020-05-12 21:00

Det är en bekymrad Johan Gustafsson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Östergötland, som presenterar företagarpanelen för andra kvartalet.

Enkäten pekar på ett allvarligt läge för många av de östgötska företagen.

– Det här visar att Östergötland är hårt drabbat av den ekonomiska krisen. Läget är allvarligt, värre än vi kanske hade räknat med, och det har försämrats snabbt, säger Gustafsson.

13 mars sa drygt 20 procent av företagen i panelen att de upplevde finansierings- eller likviditetsproblem på grund av coronakrisen. En månad senare, 16 april, hade det talet stigit till drygt 50 procent. 

– Det är en drastisk försämring. Att 61 procent av länets företag uppger att produktions- och försäljningsvolymen är lägre än för sex månader sedan är också väldigt starka siffror. Och att var tredje företag har tvingats göra sig av med personal senaste halvåret är också mycket allvarliga siffror. Varslen är i princip dubbelt så höga nu som under finanskrisen 2008-2009. Och det är en brant ökning just nu.

Vad vill ni se för åtgärder?

– Det viktigaste är att krisåtgärderna fortsätter och förstärks. Tills vi ser en vändning är det avgörande att vi stöttar företagen på alla möjliga sätt. Det kan handla om att förlänga och förstärka dagens åtgärder. Samtidigt ser vi att en del av pengarna som man har beslutat om inte kommer företagen till del. Lån och garantier som ligger outnyttjade idag.

Johan Gustafsson fortsätter:

– Det blir nu också ännu viktigare att stärka incitamenten för jobb och företagande, som sänkta inkomstskatter och arbetsgivaravgifter. Och minska regelbördan för företag.

Vilka regler?

– Exempelvis plan- och byggregler. Och tillståndsprövningar av olika slag. Så det går smidigt och snabbt. Att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden blir ännu viktigare nu när det är fler som står utanför. Så att så många som möjligt kommer in i jobb när hjulen börjar snurra igen. Framför allt är läget allvarligt bland utrikesfödda. Många av dem står långt ifrån arbetsmarknaden och att få dem i arbete är viktigt både för att minska segregationen och för att få ner kostnaderna för arbetslösheten.

Hur står sig Östergötland jämfört med övriga Sverige?

– Vi är ungefär lika drabbade som resten av landet. Möjligen att Östergötland är något mer drabbat, men samtidigt är företagen här i länet något mindre pessimistiska kring framtiden än i övriga landet, säger Johan Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!