– Jag blir så frustrerad just för att det är så mycket nyheter om hur förfärligt de som flyr kriget i Ukraina har det – och att det då finns svenska män som är beredda att utnyttja de kvinnorna när man vet vilken utsatthet de kommer ifrån. Man finner inte ord, det är fruktansvärt, säger områdespolisen Sanna Waller med ansvar för arbete mot människohandel.
Kvinnor och barn på flykt är ett hett villebråd för kriminella som sysslar med människohandel. I mars greps 38 män misstänkta för sexköp via Stockholmspolisens operation "Insats torsk". Av dessa hade 30 män köpt sex av kvinnor från Ukraina, rapporterade TT. De flesta av kvinnorna som polisen haft kontakt med har uppgett att det är kriget som gjort att man hamnat i prostitution.
Hur pratar ni om att kunna möta de här kvinnorna?
– Det kommer såklart bli en utmaning, men vi diskuterar och tar hjälp av socialtjänst och verksamhet som till exempel Novahuset kring bemötande. Vi har också erfarenhet av kvinnor från andra länder som är rädda för polis, på så sätt är vi förebredda då vi har mött det förut.
Polis och socialtjänst samarbetar i länet när det kommer till arbete mot människohandel och prostitution. Yvonne Magnusson är regionkoordinator för frågorna i polisregion Öst och ansvarar för Östergötland och Sörmland. Hon säger att det inte kommer att vara någon stor skillnad att hjälpa en kvinna från Ukraina jämfört med en kvinna från ett annat land.
– Sen får man ju alltid kolla av vilka individuella behov som finns. Det som blir svårt här är ju att hjälpa kvinnorna att återvända till hemlandet, som vi annars kan göra, då det pågår ett krig. De får istället stanna enligt massflyktsdirektivet eller söka asyl.
Sanna Waller beskriver att det just nu är ett högt tryck från sexköpare i Östergötland men att männen blivit mer försiktiga, efter vad kvinnor som hon träffat har berättat. Sexhandeln har flyttats bort från ytterområden och in till city och "finare områden" som för en sexköpare upplevs mindre riskfyllda.
– Vi ser också att kontaktskapandet har förflyttas. Tidigare var det mer via öppna sidor, nu är det vanliga dejtingappar som Tinder och Instagram. De lär sig hur polisen jobbar och då hittar man nya arenor.