Östergötlands drygt 450 000 invånare har endast tillgång till 616 hjärtstartare i hela regionen. Dessutom är allt för få placerade där de behövs som bäst. Det visar en kartläggning som gjorts på uppdrag av Hjärt-Lungfonden.
Detta uppmärksammades under tisdagen den 16 oktober, som är den återkommande, europeiska hjärtstoppsdagen, vilken ska öka medvetenheten i samhället hur liv kan räddas genom att använda hjärtstartare.
Tack vare framgångsrik forskning, fler hjärtstartare och förbättrade kunskaper i hjärt- och lungräddning har antalet som överlever plötsligt hjärtstopp femdubblats sedan millennieskiftet. Ändå var antalet framgångsrika livräddaringripanden endast 638 av de cirka 5 700 fall av plötsligt hjärtstopp som inträffade i landet utanför sjukhus 2017 och där hjärt-lungräddning påbörjades.
Östergötland har i tre år blivit bäst på att rädda flest liv i landet där hjärtstopp sker utanför sjukhus, vilket vi tidigare har berättat om. Under 2017 rapporterades 5 785 fall av hjärtstopp i landet utanför sjukhus varav 211 inträffade i Östergötland. Av dessa hade 18,3 procent överlevt efter 30 dagar.
Hjärtstartare är det bästa sättet att rädda den drabbade. En strömstöt från en hjärtstartare inom tre minuter ger en överlevnadschans på hela 70 procent, men det sker bara vid 3,7 procent av hjärtstoppen.
En förutsättning är dock att allmänheten vet var hjärtstartare finns. Därför finns det nationella hjärtstartarregistret på nätet som genom en sökning på kommun eller gata visar var de finns. Men allt för få registreras, enligt kartläggningen. Endast 16 461 av landets drygt 50 000 hjärtstartare är registrerade. I Östergötland finns 616 med i registret.
Hjärtstartarna är dessutom ofta olyckligt placerade.
Och trots att två av tre hjärtstopp i Sverige sker i bostaden finns bara cirka 2 procent av alla registrerade hjärtstartare i hemmiljö. Det motsvarar knappt 400 hjärtstartare i en befolkning på 10 miljoner.
– Hjärtstartare bör finnas tillgänglig för alla som drabbas av plötsligt hjärtstopp, oberoende av var de bor, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande. Vi uppmanar fler fastighetsägare, hyresvärdar, föreningar och bostadsområden i Östergötland att skaffa och registrera hjärtstartare.
De flesta hjärtstopp som sker utomhus inträffar på gator och torg, parker, sportanläggningar, affärscenter och andra allmänna platser.