Restaurangfacket: "Det är sunt att man lämnar"

Osäkerhet och bristande villkor hotar personaltillgången i restaurangbranschen.

Restaurangbranschen har stora problem när det gäller personalens arbetsvillkor, menar Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket. Många lever med otrygga anställningar och låga löner, och väljer nu att röra sig därifrån.

Restaurangbranschen har stora problem när det gäller personalens arbetsvillkor, menar Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket. Många lever med otrygga anställningar och låga löner, och väljer nu att röra sig därifrån.

Foto: TT

Östergötland2021-07-31 07:00

Restaurangbranschen har drabbats hårt under pandemin. Inte minst de anställda, som i många fall har blivit av med jobben.

– Som i mars förra året, då var det ju faktiskt tiotusentals personer som bara över dagen fick gå hem, berättar Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket.

Det senaste året har många därför valt, eller blivit tvungna, att söka sig bort, bland annat till handeln och vården. Nu verkar det som att en hel del väljer att stanna kvar.

– Många har helt enkelt fått bättre jobb med bättre villkor. För villkoren i branschen har ju aldrig varit riktigt bra, inte minst i och med osäkra anställningar. Toppa det då med ganska dålig lön och konstiga arbetstider. Det tror jag gör att många väljer att inte komma tillbaka.

Även om situationen förvärrades under pandemin är den inte ny, menar han. Redan innan dess hade över 40 procent av de som jobbade i branschen osäkra anställningar. Just de osäkra anställningarna är en av orsakerna till att så många har blivit så hårt drabbade, förklarar Per, eftersom de inte erbjuder något skydd i den här typen av situationer. Men det kommer tillbaka och straffar arbetsgivarna nu, menar han.

– De har utnyttjat möjligheten att ha osäkra anställningar, att inte betala så mycket lön. De biter sig själva i svansen. Folk flyr faktiskt från branschen och då kommer det bli svårt att rekrytera trots att det finns väldigt många arbetslösa.

undefined
Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, förstår att många väljer att inte komma tillbaka till branschen efter pandemin.

Per Persson förstår varför man väljer att lämna branschen, men ser det också som ett tecken på att något måste hända.

– Det är ju sunt att man lämnar en bransch som man inte tror på och går över till en bransch som både behöver folk och som faktiskt ger bättre villkor och bättre löner. De flesta tycker det är trevligt och roligt att jobba i branschen men man måste kunna försörja sig också. Här måste vår bransch lyfta på något sätt och ge bättre villkor till anställda.

Han ser också en problematik i att man i många fall väljer att bara rekrytera unga, oerfarna personer, trots att det finns en hög arbetslöshet hos personer med erfarenhet.

– Många kommer in i arbetslivet genom vår bransch. Det som är oroväckande är att arbetsgivare inte använder sig av den erfarna personalen. För normalt sett bygger verksamheten på några skickliga yrkesarbetare som kan och vill lära upp nya anställda, framförallt ungdomar då.

Utan den erfarna personalen minskar även ungdomarnas chans till kompetensutveckling, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!