Svaret efter oron: Kontrollerat mottagande på akuten

Patienter riskerar att blandas med covidsjuka i väntrummet på akuten i Linköping. "Det första rummet patienterna kommer till blir som en del av samhället utanför, men här har du ett munskydd på dig och det är fysiska avstånd som gäller", säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare och sjukvårdsledare i Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare och sjukvårdsledare i Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Östergötland2020-11-28 10:00

Vi har tidigare berättat att akutkliniken på US från och med i tisdags har tagit bort sin ”coronakut”. Det var en särskild ingång där misstänkt sjuka i covid-19 har tagits in för att de inte ska riskera att sprida smittan vidare.

Nu tas alla patienter emot i samma ingång vilket innebär att personer som är, eller kan vara, smittade av covid-19 riskerar att blandas med övriga patienter i väntan på att få träffa läkare eller sjuksköterska. Beskedet har väckt oro hos våra läsare. Frågan har bland annat diskuterats i våra sociala medier. 

Planerna att förändra mottagandet av patienter på akutmottagningen på US har pågått i flera månader, innan någon ens visste vad covid-19 var, enligt Britt Åkerlind.

– Vi vill ha ett bättre arbetssätt både under covid-19-pandemin och framöver. Det finns även andra smittsamma sjukdomar så det här kommer bli bättre totalt sätt. Det har diskuterats sedan nya akuten byggdes hur patienter med smittsamma sjukdomar ska tas om hand. Sedan tror jag att tajmingen kan få folk att reagera, att det görs just nu.

Vad säger du om tajmingen?

– Vi vet mer om covid-19 nu än i mars. Patienterna kommer först in ensam i en sluss där det finns handsprit, det fanns inte förut, och dessutom får man ett munskydd i fall du inte kan hålla det där fysiska avståndet i väntrummet. Det första rummet patienterna kommer till blir som en del av samhället utanför, men här har du ett munskydd på dig och det är fysiska avstånd som gäller. 

– Blir det för många i väntrummet så släpps man inte in, men då är risken att patienter smittar varandra utanför i stället. Börjar det bli för fullt tar man de som är misstänkta infektionspatienter in på rum där de får vänta på en medicinsk bedömning. 

Hur menar du att väntrummet blir som en del i samhället?

– Jag tror att folk tänker att de ska ta in alla och sätta dem i ett trångt rum, men så är det inte. Man tar in dem kontrollerat in i nästa lokal. Vi håller också på att uppfylla basala vårdhygienregler, det vill säga fysiskt avstånd, tvätta händer, hosta i armvecket och sortera på rätt sätt så att det blir korta tider. Det fysiska rummet är för de som är infekterade bara en transportsträcka. De som är riktigt smittsamma som i misstänkta fall av vattkoppor, mässling och liknande kommer inte ens dit, de tas åt sidan direkt.

Det här med munskydd, du har ju själv varit kritisk mot det med tanke på att allmänheten kanske inte kan hantera dem korrekt. Kan det bli en falsk trygghet?

– I sjukvården har munskydden sin plats. Och när du spritar händerna och får ditt munskydd så står en person och instruerar hur det ska tas på och hanteras.

Är folk onödigt oroliga?

– Akutmottagningen är så funktionell som den kan vara. Jag tycker inte att man ska vara orolig. Vi uppmanar personer som behöver vård att söka vård. 

Hur ser det ut på övriga avdelningar – görs någon särskild uppdelning där?

– Alla kliniker eller verksamheter har fått samma propå som akuten, det vill säga vi ska inte gå tillbaka till det som var, utan alla måste tänka på hur man ska separera misstänkt infektionspatienter från andra sjuka. Det kan man lösa på olika sätt. Det gäller att vara vaksam på alla dem som kan överföra vilken infektion som helst till omgivningen.

Regionens allmänna råd

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök till matbutiker och apotek kan göras.

Avstå från möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Gäller inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Undvik fysisk kontakt med andra personer än de man bor med. Avstå från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. 

Tvätta händerna. Nys i armvecket. Håll avstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!