Svamparna du bör undvika

Många är de som den senaste tiden dragit på sig gummistövlarna och klivit runt i markerna för att hitta skogens guld. Alla vet dock inte vad som bör få följa med hem i svampkorgen och inte.

Lömsk flugsvamp är dödligt giftig. Den innehåller amatoxin som ger skador på lever, njurar och magtarmkanalens slemhinnor.

Lömsk flugsvamp är dödligt giftig. Den innehåller amatoxin som ger skador på lever, njurar och magtarmkanalens slemhinnor.

Foto: Mikael Eriksson

Östergötland2015-08-10 18:00

I helgen larmades räddningstjänsten till en man som råkat äta en giftig svamp. Polisen gick därefter ut med en varning om att vara försiktig till de som tänkt ge sig ut i skogen för att plocka. Magnus Källberg, kassör i Linköpings svampklubb, menar att det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

– Man bör titta noggrant på alla svampar man plockar. Det är dessutom bättre att kasta svampar man är osäker på istället för att behålla dem och chansa.

De är allra farligast

I Östergötland finns det framförallt två svampar som svampentusiasten bör undvika; vit flugsvamp och lömsk flugsvamp. Den vita är vanligt förekommande i länet medan den lömska är mer ovanlig då den gillar kalkmarker och lövskog.


LÄS ÄVEN: Förgiftades av flugsvamp


– Det är de allra farligaste och de måste man se till så att de inte hamnar i grytan, säger Magnus Källberg.

Vit flugsvamp är lätt att förväxla med champinjoner, det finns dock ett trick för att undvika att ta fel.

– Den vita flugsvampen är vit med vita skivor medan champinjoner ska vara vita med färgade skivor. Det är en regel man kan gå efter; att inte plocka vita svampar med vita skivor. Det finns visserligen svampar med det som är ätbara också, men då måste man kunna det ordentligt, säger Magnus Källberg.

Han fortsätter.

– Man får absolut inte chansa.

Kan ta flera veckor

Samma regel som gäller för vita svampar fungerar även på bruna svampar. Där är regeln att en brun svamp med bruna skivor inte ska ätas.

– Det är regler som kan gälla för den som inte är särskilt erfaren, säger Magnus Källberg.


LÄS ÄVEN: Nu kommer giftsvampen


Förutom de två flugsvamparna finns ytterligare ett svampsläkte som bör undvikas i Östergötland; de så kallade spindelskivlingarna. Av dem är den toppiga giftspindelskivlingen den värsta.

– Det är en brun svamp med bruna skivor som är väldigt vacker. Den är oftast ganska liten och man kan få med den om man plockar trattkantareller lite slarvigt, säger Magnus.

Om giftspindelskivlingen äts kan det ta upp till flera veckor innan symptomen visar sig. Det är en svamp som påverkar njurarna och kan leda till så svåra skador att personen som förtärt den kan behöva dialys resten av livet.

– Man måste undvika den till varje pris.

Alla kan missa

Magnus Källberg menar att alla, även erfarna svampplockare, kan göra misstag och att det är viktigt att vara noggrann vid rensningen.

– Det var någon som sa att misstag kan alla göra, men det är onödigt att äta upp dem.

För den som är osäker erbjuder Linköpings svampklubb rådgivning fem måndagskvällar, från 17.30 till 18, med start den 24 augusti. Då kan den som är osäker på svampar som följt med hem under helgens plockning besöka Naturcentrum i Trädgårdsföreningen för att få dem bedömda.

Läs mer på giftinformationcentralens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om