Svagt intresse för avgifter på dubbdäck

Från och med årsskiftet kan ett nytt regelverk bli aktuellt som tillåter kommuner att ta ut en avgift för dubbdäcksanvändning för att försöka minska utsläppen av slitagepartiklar. Men alla orter i Östergötland går inte igång på förslaget.

STOCKHOLM 20121030
Vinterdäck. Dubbdäck, friktionsdäck.
Dubbfria vinterdäck och dubbade vinterdäck.
Pontus Lundahl / SCANPIX / kod 10150

STOCKHOLM 20121030 Vinterdäck. Dubbdäck, friktionsdäck. Dubbfria vinterdäck och dubbade vinterdäck. Pontus Lundahl / SCANPIX / kod 10150

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Östergötland2012-12-10 11:54

Miljöminister Lena Ek (C) uttryckte nyligen i Expressen att man "snabbjobbar" med frågan. Anledningen är att flera större kommuner inte lever upp till de gränsvärden som är reglerade för luftkvaliteten och böter i mångmiljonbelopp kan stå på spel om Sverige inte bättrar sig.

Flera åtgärder

Norrköpings kommun har tidigare legat strax över acceptabel nivå men där har man nu vidtagit flera åtgärder.

– Vi har jobbat efter ett åtgärdsprogram och det ser bra ut hittills, säger Leif Lindberg, teknisk chef.

På grund av tät trafik i staden har man bland annat lett om trafiken från Östra promenaden.

– Vi har minskat attraktionen att åka där. Det är ett sämre genomsläpp vid trafikljusen. Vi har också bytt beläggning på vägen till en hårdare yta.

Tror du att en avgift för dubbdäcksanvändning är lösningen på problemet med utsläpp?

– Jag skulle tro att dubbdäcksanvändningen skulle minska om man tog ut en avgift men det är inget vi pratat om politiskt, vad jag vet. Det är en ständig fråga för diskussion med tanke på dem som åker mycket bil på landsbygden. Där finns ett påtalat behov av att använda dubbdäck så det är ingen lätt fråga att svara på, säger Leif Lindberg.

I Linköping låg gränsvärdet också högt i fjol och man arbetar nu med att ta fram ett åtgärdsprogram för att minska partikelutsläppen på främst Hamngatan.

– Vi lär oss jättemycket från Norrköping, säger samhällsplanerare Katarina Löfqvist Eriksson.

Avgift inte aktuellt

Även om planen ännu inte är antagen har kommunen redan börjat tillämpa åtgärder för att förbättra miljön. Bland annat har gator i innerstaden våtstädats vid flera tillfällen.

Vad gäller möjligheten att kunna ta ut en avgift för dubbdäcksanvändning svarar Katarina Löfqvist Eriksson:

– I Linköping har ännu så länge inte frågan om beskattning varit på tal. Min gissning är att den inte heller kommer att lyftas i första taget eftersom vi i första hand kommer att jobba med andra åtgärder för att minska partikelhalterna, säger hon.

Inte heller i Motala kommun överväger man att införa någon avgift för dubbdäcksanvändning efter nyår.

– Vi har inte diskuterat det utifrån det övergripande miljömålet. Spontant har jag svårt att se att det skulle vara bra att ta betalt, säger kommunchef Peter Ingesson.

Per Andersson vid Naturvårdsverket säger till Corren att det här i första hand kommer att bli ett ställningstagande för landets större kommuner. Men han välkomnar förslaget eftersom problemen med partikelutsläpp pågått i fler år.

– Det är bra om det skapas ett regelverk. Man har avgifter i Norge och det har fungerat bra då man fått ner användningen av dubbdäck, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om