Supermamman Lexi födde 15 valpar

Valp efter valp, efter valp. Personalen på djursjukhuset och Lexis ägare blev förvånade när hon födde 15 valpar.

Enligt ultraljudet skulle Lexi föda cirka fem valpar. Det visade sig senare vara 15 stycken.

Enligt ultraljudet skulle Lexi föda cirka fem valpar. Det visade sig senare vara 15 stycken.

Foto: Nathalie Wahlbeck

Östergötland2020-02-16 18:00

Fredagen den 24 januari är William Hansson på jobbet. Hans syster Weena Ejlekrok är hundvakt åt dräktiga Lexi. 

– Jag skulle hålla koll på läget eftersom att jag har lite erfarenhet när det gäller avel. Lexi hade varit på gång i två dagar. Men hon krystade inte överhuvudtaget. Jag kände en valp och ringde William, säger Weena. 

William åker till Evidensia Valla djursjukhus tillsammans med sin flickvän Emma och Lexi. Väl på plats genomförs en undersökning, de tar blodprov och kollar ifall hon har något värkarbete. Personalen beslutar sig för att ta röntgenbilder.

– Vi hade varit på ultraljud med henne när halva dräktigheten hade gått. Då beräknades det bli cirka fem valpar, berättar William.

Efter röntgenbilderna på djursjukhuset visar det sig vara fler än fem valpar. 

– Vi fick inte reda på hur många valpar det var till en början. De sa till oss att det var ganska många, och då tänkte vi att det kanske var runt tio stycken, säger William.

Personalen beslutar sig för att genomföra ett kejsarsnitt. Under tiden får William och Emma vänta i ett annat rum. 

– När vi tog röntgen kunde vi se att det var uppåt 15 valpar, säger Mattias Hellstedt, legitimerad veterinär på Evidensia Valla djursjukhus.

Lexi blir intagen till operationsavdelningen där hon sövs. Mattias är ansvarig för kejsarsnittet. 

– Vid ett kejsarsnitt plockar man fram livmodern ur buken. Många gånger skär man ett snitt i livmodern för att plocka ut valparna. Men i det här läget var livmodern så stor och utspänd att den hade spruckit av sig själv, säger han. 

Vid ett kejsarsnitt är man vanligtvis tre personer i operationssalen. Den här gången befinner sig sex personer i rummet. 

– Det blev en riktig cirkus inne i operationssalen. Det tog aldrig slut och blev någon form av rekord hos oss, säger Mattias. 

Varken han eller hans kollegor har varit med om något liknande. 

Hur vanligt är det? 

– Det är inte så vanligt. När vi får in väldigt stora kullar är det oftast över tio stycken. När det är 15 stycken är det extremt. 

Två av valparna klarar sig inte. 

– När det är så stora kullar brukar det vara ett par som inte klarar sig, säger Mattias.

William och Emma får med sig 13 valpar hem.

– Vi hade inte räknat med att det skulle vara så många. Det var chockerande, säger William. 

Weena bedriver vid sidan av en kennel med samma ras som Lexi, American Bully. Hon berättar att hon aldrig har varit med om något liknande. 

– Jag blev helt chockad när jag fick reda på det. Som högst har jag haft 12 valpar, säger hon.

När vi träffar valparna befinner de sig hemma hos Weena. De är två veckor gamla, har ännu inte öppnat ögonen och kryper runt i blindo. Hemma hos William i Skärblacka har köket förvandlats till ett valprum. Paret har också skaffat en valpbox som kommer användas när de blir äldre. De har tagit ledigt från jobbet för att kunna hålla koll på valparna. En del hjälp får de också från Williams mamma, bror och Weena.

– Vi är en ganska tight familj där alla hjälps åt, säger Weena. 

En av valparna mådde inte bra när de kom hem. Hon slutade andas.

– Vi gjorde hjärtmassage på henne och försökte ruska på henne så mycket vi kunde. Emma hade varit med om det tidigare med kattungar. Hon visste hur man skulle agera, säger William.

Lexi är två och ett halvt år gammal. Kullen är hennes första. En del av valparna kommer gå till familj och vänner. Några beräknas att säljas.

Hundens dräktighet

En tik är dräktig mellan 58 och 68 dagar.

En normal valpningen tar ett par timmar upp till cirka tolv, beroende på hur många valpar det handlar om. Valparna kan födas med några minuters mellanrum men det kan också dröja flera timmar. Det är vanligare att det tar tid om det är en stor kull då tiken behöver återhämta sig under valpningen.

Efter två veckor öppnar valparna ögonen för första gången. Innan dess är de både blinda och döva.

Källa: Svenska kennelklubben

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!