På Linköpings universitet finns tre studentkårer som gör studentlivet levande och som säkerställer studenternas inflytande.
Studentkåren för utbildningsvetenskap och Filosofisk fakultet (Stuff) är störst. För att kunna bedriva sin verksamhet är 25 ledamöter i fullmäktige en förutsättning. I år saknades mer än hälften.
På måndagen skickade ordförande August Goldhahn ett allvarstyngt mejl till sina medlemmar.
"Därför är det med sorg som jag behöver meddela att en stor del av studentlivet riskerar att försvinna helt", skrev August Goldhahn i mejlet.
Är det tufft läge på riktigt eller bara en effektiv kampanj?
– Både och. Jag ska inte uttrycka mig för apokalyptiskt, men alla tre kårer ser ett minskat studentengagemang i år.
En covideffekt?
– Ja. Studenterna är inte på plats och får inte samma sammanhang. Vi har inte kunnat ordna speciellt många evenemang. Det är svårare i år att se nyttan och allt bra som kårerna gör. Vi märks inte lika mycket, helt enkelt.
Beatrice Ronsten är ordförande för teknologernas studentkår, Lintek.
– Många kårer i Sverige har märkt att det är lite svårare att rekrytera i år. Så också Lintek, även om vi lyckats tillsätta majoriteten av våra uppdrag.
Båda säger att de sett en trend under de senare åren med minskat studentengagemang, men att covid-19 förvärrat situationen.
– Covid-19 blottar samhällets alla brister och gör dem mycket värre. Och det är även fallet hos oss, säger August Goldhahn.
Varför är kårerna viktiga?
– Vi för fram studenternas åsikter. Det har genom åren bland annat resulterat i att anonyma tentor är standard, att campusbussen kom till och att kårhuset Kårallen började byggas, säger August Goldhahn och lägger till:
– I år har vi varit studenternas röst i coronahanteringen. Vi har gjort universitetet uppmärksamma på att många mår dåligt av att studera på distans och utvärderat hur digitala tentor kan bli bättre och säkrare.
Beatrice Ronsten lyfter fram den personliga utveckling det innebär att engagera sig.
– Man får erfarenhet av styrelsearbete, föreningspraxis och att anordna event.
Men August Goldhahn retoriskt skickliga mejl tycks ha slått an. Många har hört av sig och anmält sitt intresse.
– Nu har vi plötsligt fler kandidater än vad vi behöver. Det känns jätteroligt.
Ett levande studentliv nästa år på campus Valla och Norrköping tycks alltså vara säkrat.