Studenterna har fångat insekter sedan i maj

Mastersstudenterna hoppas att deras examensarbeten kan hjälpa hotade insekter.

Angelica Weisner tittar på sin fångst i tältfällan som finns utplacerad i naturreservatet Stockmossen, Åtvidaberg.

Angelica Weisner tittar på sin fångst i tältfällan som finns utplacerad i naturreservatet Stockmossen, Åtvidaberg.

Foto: Alexzandra Persson

Östergötland2020-08-05 20:00

Angelica Weisner och Rebecca Petersen har ett år kvar av sin mastersutbildning i biologi på Linköpings universitet. Det sista året ska spenderas med att kartlägga insekter i Östergötlands skogar. 

– Jag har satt upp skalbaggefällor för att undersöka hur det ser ut med vedlevande skalbaggar i produktionsskog och reservat. Jag vill ta reda på vad det finns för skalbaggar i skogarna idag och varför de finns just där, säger Rebecca Petersen.

– Jag har mina tältfällor och de fångar många flugor och steklar. Jag kommer att mäta mängden insekter i produktionsskog och naturreservat, säger Angelica Weisner.

I början av maj i år satte Angelica Weisner ut 35 tältfällor runt om i Östergötland. Rebecca Petersen satte ut 175 fällor (fem på varje plats) som hon har tillverkat själv av plexiglas och brödformar. Fällorna finns utplacerade i skogar i Boxholm, Ulrika, Åtvidaberg, Finspång, Omberg, Marielund, Åby, Ycke urskog, Säby västerskog och Lysings reservat. Rebecca Petersens fällor har nu plockats ner eftersom skalbaggarna ska artbestämmas av en konsult. Tältfällorna får vara uppe i några veckor till. 

Varför vill man kartlägga insekter?

– Insekterna är viktiga i ekosystemet. Andra arter är beroende av dem. Om insekterna minskar kan andra arter minska också. Därför är det viktigt att se vilka arter som finns. Om vi ser att det finns en skalbagge som är hotad och att den är beroende av exempelvis mer solljus eller död ved, då kan man hjälpa skogsbolag och berätta vad de kan göra för att hjälpa dessa insekter. Då kan vi bevara den biologiska mångfalden, säger Rebecca Petersen.

– Idag vet vi inte säkert hur mycket det finns av olika insekter i våra skogar. Därför är det viktigt att ta reda på det. Studierna blir starten på att undersöka mängden av insekter i Östergötland. Sedan kan man göra studien igen för att jämföra med tidigare år, säger Angelica Weisner.

De har inte kommit fram till några resultat ännu, men Rebecca Petersen uppskattar att fler annorlunda skalbaggsarter har hittats i naturreservaten än i produktionsskogarna. När de är klara så hoppas de få signifikanta resultat så att de får reda på hur mycket insekter som de olika skogarna håller. 

När de är klara med sina studier vill de båda arbeta inom bevarande ekologi och naturvård. Att vara i naturen är inte något ovanligt för dem. Båda tycker om att plocka bär, svamp och att vandra på sin fritid. 

Karta: Stockmossens naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!