Stort intresse för psykiatriambulans

Både polisen och psykiatrin ser positivt på arbetet med psykiatriambulanser på andra håll, och ser fördelar med att införa det även i Region Östergötland.

I Stockholm kallas psykiatriambulansen för PAM-enheten. Andra regioner har hittat andra lösningar och arbetsmodeller.

I Stockholm kallas psykiatriambulansen för PAM-enheten. Andra regioner har hittat andra lösningar och arbetsmodeller.

Foto: privat

Östergötland2019-07-25 20:00

Efter händelsen för ett år sedan, då 29-åriga Joakim från Norrköping sköts av polis och avled i samband med ett handräckningsärende, har hans föräldrar nu lämnat in ett medborgarförslag till Region Östergötland. De vill se en psykiatriambulans som kan hjälpa psykiskt sjuka i akuta situationer.

Region Östergötland för redan diskussioner om detta, men har inte hunnit svara på förslaget.

Men även från psykiatrin och polisen ser man positivt på psykiatriambulansernas verksamhet.

Karin Mossberg, chef för psykiatrikliniken i Norrköping, ser fördelar med att införa en psykiatriambulans i Östergötland.

– Vi har inte diskuterat det så ingående här hos oss, men utifrån det lilla jag tagit del av, så finns det mänskliga vinster. Jag ser ju alltid positivt på när personal med rätt kompetens kommer in med tidiga insatser, säger hon.

Från polisens sida är man också positiv till psykiatriambulanser.

– Vårt utvecklingscentrum håller på och tittar på om vi kan få igång någon form av pilotverksamhet, säger Kjell Malmkvist, kommissarie på polisområde Östergötlands kansli.

Ett första steg var den föreläsning som hölls i början av sommaren, tillsammans med regionen och andra aktörer, där en föreläsare från Birmingham berättade om hur psykiatriambulansen fungerar där, med ambulansteam bemannade med psykiatripersonal, polis och socialtjänst som åker ut på insatser.

I Jönköping finns en annan arbetsmodell, som man också tittat på, som bygger på gemensam utlarmning av polis, ambulans och resurser från psykiatrin på den här typen av larm.

Polisen kommer att fortsätta dialogen med de andra inblandade aktörerna. Och intresset är stort.

– Ja, så pass att utvecklingscentrum har tagit det här initiativet. Vi får se vart det leder, säger Kjell Malmkvist.

Men han tror inte att en psykiatriambulans skulle kräva mindre resurser från polisens sida än i dag.

– Jag skulle säga att det kommer att krävas mer resurser från alla aktörer i det korta perspektivet. Men om man tittar på samhällsvinsten, och framför allt det minskade lidandet för patienten, så är det en nationell vinst om man vågar titta långsiktigt, säger han.

Det finns en annan aspekt att beakta också, menar han.

– Om de har 200 larm inom Stockholms stad, så har vi 30 larm i länet på samma tid. Det ska ju ställas mot resursåtgången och vad man får ut i andra änden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om