"Stora vilstammar orsakar problem"

Rör sig för många djur runt väg 35? "Det beror på ur vilket perspektiv man betraktar viltet", säger vilthandläggare Fredrik Näsman.

Viltpopulationen längs den olycksdrabbade väg 35 är stor, för stor anser vissa.

Viltpopulationen längs den olycksdrabbade väg 35 är stor, för stor anser vissa.

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2020-01-25 08:00

Sträckan Grebo-Åtvidaberg på väg 35 är av landets hårdast drabbade när det gäller vilolyckor. I december dog en ambulanssjukvårdare i en viltolycka. Det har rests krav på åtgärder, bland annat i form av fler viltstängsel. Trafikverket har planer för väg 35 men ännu är inga beslut om åtgärder på just denna sträcka fattade.

Samtidigt finns det åsikter om att antalet vilda djur är för stort och ställer till problem för trafikanter och boende i området.

Fredrik Näsman är vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

Är viltpopulationen i skogarna längs väg 35 för stor?

– Vilttätheten är utan tvekan mycket stor. Huruvida den är för stor är snarare en fråga om ur vilket perspektiv man betraktar viltet. Området är känt för sin stora dovviltspopulation och ett attraktivt område för jägare och naturintresserade. Samtidigt orsakar stora viltstammar problem inte minst för lantbrukare och i trafiken, säger Näsman. 

Vems eller vilkas ansvar är det att hålla viltstammen på en rimlig nivå? 

– Det är ett delat ansvar. Enligt jaktlagen är det markägaren och jakträttshavaren som ansvarar för att vårda och främja viltpopulationernas utveckling med hänsyn till allmänna och enskilda intressen. Trafikverket har det direkta ansvaret för att arbeta förebyggande och minska antalet viltolyckor på det statliga vägnätet. Man har också ett ansvar som trafikant att anpassa hastigheter, avstånd till framförliggande fordon med mera för att minska risken för en olycka.

Vad gör ni från länsstyrelsens sida i denna fråga? 

–  Länsstyrelsen sitter representerade i Nationella viltolycksrådet (NVR) Östergötlands regionala råd, Länsstyrelsen är även närvarande vid NVR:s årliga insatsvecka som syftar till att öka medvetenheten om vilt och viltolyckor hos trafikanter. 

Pågår det någon dialog med markägarna längs sträckan för att hålla viltstammen nere?

– Inom pilotprojekt vilt som syftar till att ta fram och testa nya metoder för att minska viltolyckor har dialog förts med flera intressenter i frågan, bland annat markägare och jaktlag i området kring Åtvidaberg. 

Vad är länsstyrelsens inställning när det gäller kraven på fler viltstängsel och deras eventuella negativa effekter för viltbeståndet?

– Viltstängsel är en effektiv men kostsam metod för att minska viltolyckor och det finns lösningar för att barriäreffekten inte ska bli för stor, säger Fredrik Näsman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!