Regiondirektören svarar på reaktionerna: "Allvarligt"

Reaktionerna efter Region Östergötlands varselbesked har varit många. Vi ringde upp regiondirektören Mikael Borin för att låta honom besvara och bemöta några av dem.

"Det är högst sannolikt att vi inom en relativ närtid måste säga upp tillsvidareanställda". Det sa regiondirektören Mikael Borin under torsdagen. Nu svarar han på läsarnas reaktioner.

"Det är högst sannolikt att vi inom en relativ närtid måste säga upp tillsvidareanställda". Det sa regiondirektören Mikael Borin under torsdagen. Nu svarar han på läsarnas reaktioner.

Foto: Dennis Petersson

Östergötland2024-02-11 05:00

"Det är högst sannolikt att vi inom en relativ närtid måste säga upp tillsvidareanställda". Det beskedet gav regiondirektören Mikael Borin tidigare i veckan – något som P4 Östergötland var först att rapportera om. Reaktionerna och frågorna efter varselbeskedet har varit många bland våra läsare.

undefined
"Som medarbetare skäms jag", skriver en anställd på Universitetssjukhuset i Linköping i ett sms till oss.

I ett sms till redaktionen skriver en US-medarbetare följande:

– Som medarbetare skäms jag över att vara anställd i Region Östergötland. Det är ingen arbetsplats jag rekommenderar då man endast är ett huvud på golvet och ska nicka och buga för allt. Detta drabbar redan nu våra patienter som är i behov av vård. Det drabbar personalen som har dåligt samvete varje dag för att man inte kan och har möjlighet att tillgodose patientens behov.

En läsare uttrycker sin åsikt i en kommentar på vår hemsida:

– Så sorgligt. Det är så många som sliter på golvet för att ta hand om patienter. Jag hoppas innerligt att personal "i frontlinjen" får vara kvar. Se över hur många nya mellanchefer som har tillskapats istället.

En annan läsare kritiserar att varselbeskedet ges utan att regionledningen kan specificera vilka yrkesgrupper eller hur många anställda som berörs:

– Varför göra en dålig arbetsmiljö sämre genom att göra alla rädda för uppsägning?

undefined
Regionledningen ska återigen träffa fackförbunden, för ett möte, på tisdag den 13 februari.

Flera andra läsare undrar om inte chefer och regionledning kan bidra till besparingarna genom att sänka sina löner.

Vi ringde upp regiondirektören Mikael Borin för att låta honom bemöta några av reaktionerna.

En del skriver att beskedet skapar en oro och en sämre arbetsmiljö. Hur tänkte ni när ni valde att gå ut med det?

– Min uppfattning, och det jag står för, är att jag tror att det är högst sannolikt att vi måste genomföra varsel. Trots att det väcker både oro och frågor känner jag att jag vill vara öppen med att det är så jag ser på situationen. Vi har ett allvarligt läge i regionen där vi pratar om alternativ för att kunna minska personalen.

Men om många medarbetare påverkas negativt av beskedet?

– Det har jag full förståelse för. Det är inget önskvärt läge som vi har hamnat i med de här stora ekonomiska underskotten. Jag har full förståelse för att man kan känna oro som medarbetare och jag kan också förstå att det kan väcka oro hos invånarna innan man vet vad det kan få för konsekvenser för vården i stort.

Många hoppas att ni inte skär på "personalen i frontlinjen"?

– Den oron förstår jag också. Men jag kan i dagsläget inte uttala mig om vilka yrkeskategorier som skulle omfattas av ett eventuellt varsel.

undefined
"Jag kan i dagsläget inte uttala mig om vilka yrkeskategorier som skulle omfattas av ett eventuellt varsel", säger Mikael Borin.

Många vittnar om att antalet chefer blivit fler. Hur ser du på det?

– Vi kommer att se över organisationen och en naturlig följd av det är att vi också kommer att se över hur stora enheterna ska vara och vilken chefstäthet vi ska ha. Men det är ingen huvudinriktning, för besparingarna, som vi har i nuläget.

Håller du med om bilden att det blivit fler chefer?

– Det är inget jag har stött på eller har en direkt uppfattning om ännu.

Är ledningen beredd att spara på sina egna löner i det här läget?

– Det som är ens vanliga månadslön ska både medarbetare och chefer ha framgent. Det är inte löneutvecklingen som har gjort att vi hamnat i den här situationen. Så hittills är det inga sådana åtgärder vi har diskuterat. Det är antalet anställda som har ökat men också andra typer av ersättningar, som till exempel övertid, säger Mikael Borin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!