Stora hål i tandvården – 67 000 färre besök i länet

Pandemin gör att tusentals tandvårdsbesök inte blivit av. Patienterna i Östergötland är bland de hårdast drabbade.

Nästan vartannat tandvårdsbesök har ställts in i länet under pandemin. Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör i Region Östergötland, påpekar att siffrorna speglar statistiken – covid-19 har slagit hårt mot länet.

Nästan vartannat tandvårdsbesök har ställts in i länet under pandemin. Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör i Region Östergötland, påpekar att siffrorna speglar statistiken – covid-19 har slagit hårt mot länet.

Foto: Region Östergötland, Mostphotos

Östergötland2020-08-24 08:00

I statistik som Svenska Dagbladet häromdagen presenterade, framtagen via uppgifter från Försäkringskassan, är Östergötland ett av de mest drabbade länen. Från 16 mars till 9 augusti gjordes 67 000 färre tandvårdsbesök än förra året, en minskning med 47 procent.

Snittet i riket under perioden var 33 procent. Sammanlagt gjordes över 1,1 miljoner färre besök hos tandläkare, under de här 21 veckorna. Om besöken inte blev av för att tandläkaren inte kallade till dem eller om patienter inte kommit framgår inte av statistiken.

– Östergötland är ju ett av de län som drabbats hårdast av covid-19, vi stängde ned vår verksamhet direkt. Vi har 40 procent av alla vuxna och 84 procent av alla unga, det märks tydligt i statistiken, säger Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör i Region Östergötland.

Folktandvården i länet beslutade redan i början av april att begränsa verksamheten till endast akuta behandlingar och vård för att spara resurser till sjukvården. Nu är situationen annorlunda och länets kliniker, totalt ett 40-tal, håller på att öppna igen.

– De med störst behov får vård först, men vi har också en prioritetsordning som politiken bestämt. De som är friska och räknat med att få komma in för vanlig kontroll får fortsätta vänta ytterligare en tid. Vi har ju fortfarande ingen aning om hur pandemin utvecklas, säger Anna Carin Dahlgren.

Vilka blir konsekvenserna?

– Är alldeles för tidigt att säga. Att bli frisk i munnen hänger ju i första hand ihop med hur man tar hand om sig själv, inte ett tandläkarbesök. De stora sjukdomarna i munnen, karies och tandlossning, har också ett ganska långsamt förlopp.

Hege Svendsen Stribrny är ordförande för privatläkarna i Östergötland. Hon valde att stänga sin klinik i Mantorp för allt utom akuta besök från mitten av mars och hela april.

– Vi öppnade i maj igen och det har inte varit några bekymmer att få kunderna att komma. Däremot har våra tandhygienister haft mindre att göra. De kollegor jag har pratat med säger samma sak.

Enligt Svendsen Stribrny har besöken för akuta behandlingar på hennes klinik varit betydligt fler än vanligt.

– Det beror delvis på att många andra kliniker inte varit öppna. Många av dem som kommit akut har tillhört riskgrupper. Men vi har väldigt bra hygienrutiner i tandvården. Vi inom privattandvården har heller inte haft några svårigheter att få tag i skyddsutrustning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!