– Många barn som luras in i det här förstår ofta inte själva att det är fel förrän hoten börjar komma. Barn som lägger skuld på sig själva och därför känner sig tvingade att fortsätta skicka bilder upptäcks sällan. Det är först när situationen medvetandegörs av vuxen som den anmäls, säger Jörgen Skarin, chef för specialgruppen ISÖB, som arbetar med it-relaterade sexuella övergrepp mot barn i Polisregion Öst.
I nuläget hanterar gruppen drygt 200 ärenden som rör internetrelaterade sexbrott. 2020 tog de emot 444 anmälningar från regionen – en ökning med 27 procent mot föregående år.
– Jag tror siffrorna hänger ihop med att man pratar mer om ämnet och vad som är brottsligt.
De senaste tre åren har antal polisanmälningar nästintill dubblerats. Mörkertalets omfattning är svår att få grepp om, men spås vara högt.
– Dickpics anmäls inte alls i den utsträckning de skickas, men är ett sexuellt ofredande. De anmälningar vi får in är främst utnyttjande av barn för sexuell posering och det är där vi ska lägga vår kraft. Utifrån information vi samlar in kan vi identifiera och koppla ihop flera händelser – förövare kontaktar sällan bara ett barn. Vilka arbetssätt vi har vill jag inte gå in på, men vi blir bättre och bättre på att spåra personer, säger Jörgen Skarin.
I november publicerade SVT:s Veckans brott uppgifter om att Polisregion Öst med flera regioner rutinmässigt sorterar bort internetrelaterade sexualbrott mot barn på grund av brist på utbildning och personal. Avslöjandet baseras på en rapport från Polisens operativa avdelning, NOA. Jörgen Skarin menade då som nu att rapporten är missvisande då polisregionerna organiserat sig olika.
– Det går inte att jämföra regioner med varandra på det sättet som gjorts då vi består av grupper som är uppdelade utifrån olika brottskoder. Det stämmer inte att våra ärenden saknar utredare, däremot arbetar vi inte med alla ärenden samtidigt – de är aktiva i olika faser. Vi kan inte prioritera allt lika högt hela tiden.
Jörgen Skarin säger att hans grupp inte är helt resurssatt för inflödesökningen men att man under 2020 blivit både fler utredare och it-forensiker.
– Utöver det så utvecklar vi arbetsmetoder, it-stöd och utbildningspaket. För att möta brottskategorin räcker det inte med fler medarbetare utan övrigt måste också komma på plats. Helheten ger oss bra förutsättningar att utreda.