Många inbrott under helgerna – så skyddar du din bostad

Bostadsinbrotten kring jul ökade dramatiskt i polisregion Öst i fjol. Här är vad du bör tänka på för att slippa påhälsning.

En dörr har brutits upp i samband med ett lägenhetsinbrott i Hägersten i Stockholm. Kring jul- och nyårshelgerna sker många inbrott.

En dörr har brutits upp i samband med ett lägenhetsinbrott i Hägersten i Stockholm. Kring jul- och nyårshelgerna sker många inbrott.

Foto: Helena Landstedt/TT

Östergötland2021-12-25 06:00

Under månaderna december 2020–januari 2021 ökade inbrotten i bostäder och fritidshus med 7 procent jämfört med ett år tidigare. Den siffran är för hela landet – i polisregion Öst, där Östergötland ingår, var ökningen hela 61 procent. Totalt anmäldes 7 305 inbrott i bostad, fritidshus och liknande i hela Sverige under de två månaderna, vilket innebär 118 inbrott om dagen. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Särskilt kring jul och nyår kan tjuvarna arbeta ostört. Ute är det mörkt, och många är bortresta.

Många brottsoffer vittnar om känslan av integritetskränkning sedan någon rotat runt i hemmet och stulit privata tillhörigheter. Men det är bara början – sedan vidtar ett omfattande arbete när stölderna ska dokumenteras och anmälas till polis och försäkringsbolag. Lås på dörrar och fönster ska bytas ut.

– Det är verkligen ingen rolig upplevelse att komma hem till en bostad där man haft inbrott, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

– Ofta minns man inte heller alla föremål man haft hemma. Därför bör man på förhand fotografera allt man äger för att kunna kontrollera vad som försvunnit. Men för att undvika inbrott är det alltid viktigt att tänka till innan man reser bort, även om det bara är ett par dagar. Jag rekommenderar att skaffa ett säkerhetsskåp till hemmet för att verkligen minimera risken att bli av med sina värdesaker vid ett eventuellt inbrott, men också för att slippa vara orolig.

Enligt Lina Nilsson är det lätt för en tjuv att se om någon är bortrest, och därför kan det vara bra att tänka på några enkla principer för att minska risken för inbrott under jul och nyår:

• Ha godkända lås på dörrar, altandörrar och fönster.

• Delta i samarbetet Grannsamverkan, eller be grannar som är hemma att hålla ett extra öga på huset/lägenheten.

• Städa inte undan för mycket utan lämna lite disk och kläder framme.

• Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller så inte huset står helt nedsläckt.  

• Lås in värdesaker och id-handlingar i säkerhetsskåp – det finns inga "bra ställen" som tjuven inte hittar.

• Ha lås på brevlådan så att obehöriga inte kan ta posten. Skaffa en digital brevlåda.

• Montera en låskåpa eller säkerhetsbrevlåda på insidan av dörren så att tjuven inte kan öppna med en ”slunga” genom brevlådeinkastet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!