Stor minskning av tandvårdsbesök i länet även i år

I början av pandemin nedprioriterades tandvårdsbesöken. Nu har Folktandvården i Östergötland full kapacitet igen, men frågan är vad konsekvenserna blir av all uppskjuten tandvård.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: Tore Meek

Östergötland2021-07-28 13:15

När coronaviruset bredde ut sig i Östergötland förra året innebar det en omställning för sjukvården – tandvården är inget undantag. I Region Östergötland infördes tidigt särskild sjukvårdsledning, och för Folktandvården innebar det i förlängningen en kraftigt begränsad verksamhet. För att spara resurser till sjukvården prioriterades de med akuta besvär och mycket stora vårdbehov.

Därmed syntes en stor minskning i antalet tandvårdsbesök i Sverige, och under första delen av pandemin förra året var Östergötland ett av de län där minskningen var störst. Nu har Försäkringskassan presenterat statistik för våren 2021 och Östergötland är fortfarande ett av de mest drabbade länen. Fram till vecka 21 i år har besöken i Sverige varit 12% färre än 2019, som räknas som ett vanligt år, medan besöken i Östergötland har varit 17% färre. 

Enligt Anna-Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör för Folktandvården i Östergötland, beror det just på att Östergötland tidigt drabbades hårt av pandemin – och alltså ställde om så att Folktandvårdens skyddsutrustning i stället gick till covid-vården. 

– Vi behöll den låga verksamheten till sommaren. Sedan när tillgången på skyddsutrustning var stabiliserad arbetade vi efter vår prioritetsordning, och eftersom vårt uppdrag är att prioritera barnen först har vi behandlat färre vuxna. Det syns i statistiken. 

Hon berättar att Folktandvården i Östergötland återigen är uppe på full kapacitet. I statistiken från Försäkringskassan syns att tandvårdsbesöken varit fler 2021 än under samma tid 2020. 

– När pandemin inleddes såg vi att besöken sjönk framför allt för de som är 70+. Men sedan har vi sett att de grupperna kommit tillbaka. 

Hur lång kö det är till Folktandvården just nu går inte att svara på, menar Anna-Carin Dahlgren – det görs en individuell bedömning utifrån behov. Hon anser även att det är för tidigt att säga vad konsekvenserna på befolkningsnivå blir av den uppskjutna tandvården.

– Vi ser fram emot att ta del av forskningsrapporter som följer upp effekterna. Man blir inte friskare av att man går till tandvården, utan av att man tar hand om sina tänder och mun – och sedan om man har behov får man naturligtvis hjälp. Är man vuxen och frisk kanske man bara behöver besöka tandläkaren vart tredje år, då är det inte ens säkert att man hinner påverkas av det här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!