Stor militärövning på gång till länet

Nästa vecka inleds tre stora militära övningar som kommer att beröra stora delar av Östergötland.

Enheter ur helikopterflottiljen på Malmen kommer att delta i övningarna som inleds nästa vecka.

Enheter ur helikopterflottiljen på Malmen kommer att delta i övningarna som inleds nästa vecka.

Foto: Peter Jigerström

Östergötland2018-05-16 07:00

Mellan den 21 maj och den 30 maj genomförs tre stora militärövningar samtidigt. Cirka 2 500 soldater från arméförbanden deltar i Våreld 18. Övningen genomförs främst i trakten av Skövde och runt Karlsborg. Mot slutet av övningen flyttas verksamheten till Prästtomta skjutfält och Kvarn, norr om Borensberg. Runt Kvarn och Borensberg kommer övningar även att ske på civil mark.

Enheter ur helikopterflottiljen på Malmen deltar i övningen.

– Vi har restriktioner i vårt miljötillstånd som gör att vi inte kommer att flyga under kvällar och helger. Men det kommer ändå att bli en hel del flygningar, säger major Peter Hagsköld vid helikopterflottiljen.

Försvarsmakten uppger att det kommer att vara omfattande militär trafik under övningsdagarna. Mellan den 24 maj och den 26 maj planeras för större förbandstransporter mellan Skövde och Kvarn – huvudsakligen på vägar förbi Jönköping. I slutet av övningen kommer det att ske omfattande transporter från Kvarn.

Parallellt med Våreld 18 genomför Försvarsmakten ytterligare två större övningar – dels den marina övningen Swenex, dels Flygvapenövning 18. Marinövningen genomförs på ostkusten från Norrtälje i norr till Ölands södra udde i söder. Östergötlands skärgård ingår i övningsområdet. Totalt kommer cirka 2 000 sjömän och soldater att delta i Swenex. Båtägare uppmanas att ta del av information på Försvarsmaktens hemsida. Helikopterflottiljens tre skvadroner på Malmen, Ronneby och Luleå deltar i övningarna.

– Hela helikopterflottiljen är inblandad i övningarna, säger Peter Hagsköld.

Försvarsmaktens Black Hawk-helikoptrar kommer att användas i övningarna.
Försvarsmaktens Black Hawk-helikoptrar kommer att användas i övningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!