Det är pengar som aviserades redan i regeringens budget och finns därför med även i regionens budget. Något tillskott i kassan utöver det som redan räknats med blir det alltså inte, men nu har landstingens och regionernas arbetsgivarorganisation SKL och regeringen kommit överens om hur pengarna ska användas. Totalt rör det sig om 700 miljoner kronor som fördelas över landet. Fördelningen baseras på folkmängden i respektiver region eller landsting.
Östergötland får 9,1 miljoner redan i år och 22,6 miljoner 2016. Den största delen ska gå till att stärka förlossningsvården, i första hand till att förbättra kompetensförsörjning och stärkt bemanning. År 2016 ska en del av medlen gå till primärvårdens insatser för kvinnors hälsa, särskilt ska metoder för att nå kvinnor i socioekonomiskt utsatta områden uppmärksammas.
Eftersom regionen räknat med pengarna har det redan fattats beslut om vad de ska användas till, andra åtgärder planeras.
– Vi vågade bland annat ta beslut om att införa tidig kontroll av havandeskapsförgiftning eftersom vi visste om regeringens satsning på förlossningsvården, säger hälso- och sjukvårdnämndens ordförande Christoffer Bernsköld.
– Nu när vi vet mer om hur de ska riktas, ska vi diskutera med verksamheten om vad som ska prioriteras.
– Även om vi ligger i framkant när det gäller förlossnings- och mödravård, finns alltid sådant vi kan bli bättre på, säger Elisabeth Kristiansen är produktionsenhetschef för barn- och kvinnocentrum.
Hon är på det klara med vad hon vill att de extra miljonerna ska satsas på. Först och främst ska det rekryteras fler barnmorskor. I januari börjar en utbildning för sjuksköterskor som siktar på denna specialitet. Sjuksköterskor som är anställda av Region Östergötland behåller sin lön under utbildningen och Elisabeth Kristiansen hoppas kunna rekrytera flera av de nyblivna barnmorskorna.
– Att det finns barnmorskor till hands under förlossningen är den enskilt bästa åtgärden för att förebygga skador och vi behöver en överbemanning eftersom vi inte kan dra ned på verksamheten sommartid.
Ett annat område som det ska satsas på är att ytterligare förebygga förlossningsskador.
– En analys ska göras om hur vi ska förbättra oss, säger Elisabeth Kristiansen.