Det krävs minst en halv miljard för att rusta den gamla transportleden. Staten äger kanalen och måste besluta om finansieringen av reparationsarbetet. På lördagen besöktes kanalen av statssekreterare Eva Lindström, på uppdrag av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).
– Det här är en fråga vi tar på stort allvar, säger Eva Lindström. Kanalen är en unik kulturhistrisk anläggning som visar våra stolta ingenjörs- och innovationstradtioner, men det är också ett nav för besöksnäringen i den här delen av landet.
När kajen rasade i Söderköping fick en dykarfirma uppdraget att kolla kanalens kajer. För att kunna renovera det viktigaste sålde kanalbolaget av sitt skogsinnehav.
– Vi har lagt omkring 100 miljoner kronor på det, säger Elisabeth Nilsson, landshövding och ordförande i AB Göta kanalbolag, och arbetet är inte riktigt klart än.
Redan Baltzar von Platen, kanalens grundläggare, påpekade att kanalens svaga del var den mellan Norsholm och Söderköping, berättar Anders Donlau som är VD i kanalbolaget.
– Där är markförhållandena dåliga, och vi reparerar bankarna hela tiden. Den här processen har pågått i 200 år, och nu får det vara slut på det.
– Det blir dyrt att lappa och laga hela tiden. Vi måste ta taktpinnen och initiativet.
Flera konsulter har undersökt kanalens renoveringsbehov, kostnaderna och prioritetsordningen på insatserna. En del insatser krävs akut, andra görs på lång sikt, vilket är ungefär fem år.
Vad kommer upprustningen att kosta?
– Runt 500 miljoner kronor, kanske, men det kan också handla om mer, säger Elisabeth Nilsson. Det är finansieringen vi nu måste diskutera.
Kanalbolaget äger i och för sig 3 000 hektar skog till, mest i Västergötland.
– Även om vi säljer allt, räcker inte pengarna till renoveringen, säger Elisabeth Nilsson. Dessutom skulle vi då förlora viktiga årliga intäkter till kanalen.
Hur renoveringen ska finansieras är en fråga för kommande förhandlingar.
– Vi kan låna pengar eller söka något EU-bidrag, säger Anders Donlau. Vi kan få anslag från vår ägare, staten. Vi måste ta eget ansvar och skruva i vår ekonomi på olika sätt. Antagligen blir finansieringen en mix av olika saker.
Statssekreterarens besök vid Göta kanal gjordes dels på cykel, dels med båt.
– Det är bra att få se den i verkligheten, tyckte hon.
Är staten beredd att satsa?
– Regeringen följer det här noga, säger Eva Lindström. Budgetprocessen pågår just nu.