Du har väl inte missat Folkhälsomyndighetens rekommendationer som börjar gälla den 7 januari?
Det allmänna rådet är att den som behöver resa med kollektivtrafiken under de tider på dygnet då risken för trängsel är som störst, klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, fortsättningsvis bör bära munskydd för att hindra smittan av covid-19.
Rekommendationen gäller personer födda 2004 och tidigare.
Rådet gäller dock inte resor med färdmedel där det är möjligt att boka plats eller om den resande inte kan bära munskydd av medicinska skäl.
Östgötatrafiken påpekar att det i första hand är den enskilde individens ansvar att se till att ha kvalitetssäkrade munskydd (CE-märkta) med sig.
Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, uppgav i en intervju strax innan nyår att man kommer att titta på vilka eventuella åtgärder som måste vidtas för att man ska uppfylla myndighetens rekommendationer.
– Det är viktigt att trafikbolagen runt om i landet hittar en gemensam väg i det här. Exempelvis hur vi ska hantera möjligheten att erbjuda resenärerna engångsmunskydd. Det är ett önskemål som, om det går att uppfylla, blir unikt för kollektivtrafiken i Sverige jämfört med hur det ser ut i övriga länder.
I de fall en resenär undantagsvis inte har tillgång till munskydd kommer det att finnas på kundcenter i Norrköping och Linköping. Ett munskydd kommer då att kunna hämtas ut mot uppvisande av giltig biljett, så långt lagret räcker, meddelar Östgötatrafiken.