Stark konjunktur för östgötska företag: "Det vänder nu"

En ny undersökning visar på en stark konjunktur och framtidstro i små och medelstora företag i Östergötland. "Många företag har gått fantastiskt bra trots pandemin", säger Mats Philipsson, vd för Almi företagspartner i Östergötland.

"Östergötland har klarat sig bättre än många delar av Sverige", säger Mats Philipsson, vd för Almi företagspartner i Östergötland.

"Östergötland har klarat sig bättre än många delar av Sverige", säger Mats Philipsson, vd för Almi företagspartner i Östergötland.

Foto: Niclas Kindahl, Fotofabriken

Östergötland2021-04-14 10:28

Almi genomför varje kvartal telefonintervjuer med 100 bankchefer runt om i Sverige. På onsdagen rapporterade företaget om den senaste undersökningen, gjord 8-24 mars.

Och från Östergötland kommer det väldigt positiva signaler.

– Känslan är att det vänder nu, framtidstron är tillbaka, säger Mats Philipsson på Almi Östergötland.

Vilka är de tydligaste tecknen på den vändningen?

– I Östergötland har besöksnäringen, hotell, restaurang och konferens, och en del personliga tjänster drabbats hårt av pandemin. Men i övrigt har det gått fantastiskt bra trots pandemin. Det syns i alla siffror. Länet hade inte fler konkurser 2020 än vad vi brukar ha. En stor del av näringslivet har inte påverkats av pandemin i någon större utsträckning, många har tvärtom kunnat fortsätta växa och tjänat stora pengar.

Utmärker sig Östergötland jämfört med övriga landet?

– Östergötland har klarat sig bättre än många delar av Sverige, framför allt än de som har turistnäringen som huvudnäring. Här i länet har vi ett bra diversifierat näringsliv, ett mer robust sådant, och vi har ingen tydlig bransch som vi är beroende av, säger Philipsson.

Hur är investeringsviljan i länet just nu?

– Den har börjat ta ordentlig fart och det är framåtriktade, positiva investeringar, som förvärv av företag, utbyggnad av lokaler och inköp av maskiner. Från mars till juni 2020 fanns ingenting sånt, då handlade det mesta om att klara nästa löneutbetalning. Det har svängt otroligt snabbt.

Vilken betydelse har de statliga coronastöden haft?

– Stöden har varit fantastiskt bra. Möjligheten att permittera folk har gjort att företag kunnat behålla kritisk arbetskraft i stället för att varsla och säga upp. Det som har varit jobbigt, och fortsatt är jobbigt, är att de svagaste på arbetsmarknaden har drabbats värst i alla instegsyrken. Ungdomar och nya svenskar finns ofta i de branscher som har problem nu.

Vad tror du är nyckeln för att få igång även de som drabbats hårdast?

– Det handlar mycket om restriktionerna. Om vi får igång resande, restaurangbesök och konfererande så kommer även de branscherna igång på ett bra sätt, säger Mats Philipsson.

Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och erbjuder lån och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!