Splittrad tilltro till förändringarna inom psykiatrin

Förändringarna inom vuxenpsykiatrin väckte debatt på veckans regionfullmäktige. Oppositionen vittnade om en stor oro för alla 4 000 patienter som berörs.

Följderna av att vårdvalet avskaffas i vuxenspykistriska öppenvården väckte debatt i regionfullmäktige mellan Torbjörn Holmqvit (S), regionråd och Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd.

Följderna av att vårdvalet avskaffas i vuxenspykistriska öppenvården väckte debatt i regionfullmäktige mellan Torbjörn Holmqvit (S), regionråd och Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2021-04-22 07:00

Beslutet om att avskaffa vårdvalet togs egentligen för över ett år sedan. Men det är först nu det börjar märkas för patienterna. På tisdagen togs det även upp i regionfullmäktige.

Oppositionen M och KD som varit kritiska till att avskaffa vårdvalet hade i en interpellation ställt frågor om effekterna av förändringarna. Bland annat undrade de hur patienterna ska väljas ut från den privata vårdaktör som ska slussa över en viss andel av sina patienter till regionen.

Fredrik Sjöstrand (M) inledde debatten och sade att regionen får jobba med att bygga upp ett nytt förtroende för den berörda patientgruppen:

– Vi har ett ganska stort antal patienter som har valt bort den regiondrivna verksamheten, därför att man saknar förtroende. Man uppfattar att man inte får hjälp av den regionverksamheten utan får hjälp på annat håll men nu tvingas över till regionen, sa han och ansåg att det ansvariga regionrådet gav en övergripande positiv bild men duckade för detaljfrågorna.

Fredrik Sjöstrand ansåg även att den upphandlade öppenvårdspsykiatrin där privata vårdgivare får ett begränsat uppdrag innebär ett inbyggt problem om för många patienter vill välja en privat vårdaktör.

Torbjörn Holmqvist (S), ansvarigt regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden hade i ett skriftligt svar inför regionfullmäktige uppgett att man i ett sådant läge får ha en dialog med leverantörerna.

undefined
Oppositionsrådet Fredrik Sjöstrand (M), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Underförstått, till syvende och sist, kommer vi behöva anpassa resurstillgången till hur patienterna väljer. Och då är vi tillbaka i något slags vårdval igen fast vi bygger in en tröghet i systemet, sade Fredrik Sjöstrand och undrade hur den egna verksamheten kommer klara av det stora patientinflödet.

Delårsrapporten för hälso- och sjukvårdsnämnden i februari visade att 1 472 patienter väntade på behandling inom vuxenpsykiatrin varav 1 230 patienter, motsvarande 84 procent, hade väntat mer än 30 dagar. Regionens mål är att 85 procent ska få vård inom 30 dagar.

Fredrik Sjöstrand ville veta om Torbjörn Holmqvist tror kön kommer att öka eller minska.

undefined
Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Svaret uteblev, däremot sade Torbjörn Holmqvist att han har stor tillit till regionens verksamhet.

– Man har sedan årsskiftet jobbat intensivt med att möta upp behovet av öppenpsykiatrisk vård i länet. Det finns en plan, det finns arbetsgrupper som jobbar med övergången, rekryteringen är i full gång och lokalerna införskaffade. Och det finns ett bra samarbete med de privata aktörerna vad gäller just vårdöverföringen.

Han betonade att patienterna som flyttas över till regionen ska få samma vård som hos den privata vårdgivaren och berättade att de flesta av Capios personal valt att följa med över till regionen. Han frågade varför Fredrik Sjöstrand hyste sådan misstro till den regiondrivna verksamhetens förmåga att göra en bra övergång och varför Sjöstrand vill sprida oro då han får samma rapporter om hur övergången fungerar.

Torbjörn Holmqvist uppmanade oppositionen att inte måla upp någon annan bild än att förändringarna görs utifrån patienternas behov.

– Den organisation som vi har haft med vårdval har inte fungerat bra som helhet. Köerna minskar inte, samtidigt ökar kostnaderna med stora underskott som följd. Det uppstår en kompetensbrist och konkurrens om personalen och samarbetet fungerar inte optimalt.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har tidigare förstärkt vuxenpsykiatrin med 70 miljoner kronor.

Vad handlar det om?

Innan 1 juni ska drygt 3 600 patienter som i dag har vårdats hos privata vårdgivare inom öppenvården i specialistpsykiatrin i Östergötland slussas över till regionens egen vuxenpsykiatri. Bakgrunden är att den politiska ledningen i regionen i januari 2020 fattade beslut om att avskaffa vårdvalet och upphandla en viss del av öppenvården. Kortfattat innebär det att Capio ska flytta över alla sina 2 600 öppenvårdspatienter och Psykiatripartner en viss andel av sina, 1 000 patienter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!