Specialistvården: Väntande patienter har fördubblats

Pandemins effekter ger allt längre vårdköer till specialistsjukvården. I Östergötland har antalet väntande patienter fördubblats under ett år.

Vårdskulden ökar - under pandemin har operationer och andra behandlingar fått skjutas upp (bilden är tagen på Akademiska sjukhuset) och i Östergötland står dubbelt så många i operationskön.

Vårdskulden ökar - under pandemin har operationer och andra behandlingar fått skjutas upp (bilden är tagen på Akademiska sjukhuset) och i Östergötland står dubbelt så många i operationskön.

Foto: TT, Annica Hesser

Östergötland2021-02-01 09:30

Redan innan pandemin var specialistvården hårt belastad. Och nu blir köerna allt längre. I december 2020 hade antalet patienter som väntade på operationer i Östergötland blivit nästan dubbelt så många. I december 2020 stod 10 261 östgötar i kö för behandling/operation, enligt siffror som vi har fått av Region Östergötland. Det kan jämföras med 5 392 personer i december 2019 enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) som sammanställer vårdköer på hemsidan väntetider.se.

Östergötland är dessutom den region som står för den största ökningen när det gäller hur många fler som har fått vänta längre än 90 dagar innan de har fått sin operation. Det visar en översikt som nyhetsbyrån Newsworthy har gjort. Den baseras på uppgifter från SKR som sträcker sig fram till november 2020. Då väntade 6 853 östgötar på operation eller annan behandling. Under november fick 38 procent av alla patienter vänta längre än 90 dagar på operation i Östergötland. Det är betydligt fler än en typisk novembermånad (snittet för de senaste fem åren ligger på 13 procent).

Enligt vårdgarantin ska du inte behöva vänta mer än 90 dagar på den behandling eller operation som ordinerats av specialistläkare. 

Ninnie Borendal Wodlin, sjukvårdsledare i regionens särskilda sjukvårdsledning, kommenterar läget:

– Vi är fortfarande mitt i en pandemi som har drabbat Östergötland väldigt hårt så det vi gör är akut vård och vård som bedöms inte kunna vänta längre. Och en del av det som har kunnat vänta under våren och hösten kan inte vänta längre. Och då blir det också en grupp som vi måste prioritera. 

Hon berättar att det finns en regionövergripande arbetsgrupp som jobbar med väntelistor för operationer där medicinska prioriteringar hela tiden görs. Det leder till att operationskapaciteten går på max, enligt Ninnie Borendal Wodlin. 

En tillbakablick på 2020 visar att antalet operationer var som lägst i april, det vill säga under toppen av första vågen. Jämfört med hur många operationer som gjordes i genomsnitt 2017-2019 halverades antalet under april från i genomsnitt 2 287 till 1 113. Under maj minskades antalet operationer med 40 procent, från i genomsnitt 2 474 till 1 476.

Regionen har klarat operationsnivån bättre under andra vågen. I september när samhällssmittan hade minskat utfördes till och med 19 procent fler operationer jämfört med 2017– 2019. 

– Sedan kom ju andra vågen ikapp oss i oktober så då låg vi ungefär som vi brukar. Sedan har vi ändå hållit emot bättre nu än vi gjordes i våras. Det beror på att vi har tajtat till samarbetet i länet, säger Ninnie Borendal Wodlin.

Det är också skillnad mellan olika vård. Det är framför allt inom ortopedin som köerna vuxit markant. I november 2020 var det 1241 personer som väntade på ortopedisk kirurgi. Motsvarande siffra i december 2019 var 419. 

Inom cancervården, som varit prioriterad under pandemin, hålls vårdtiderna i stort, enligt Ninnie Borendal Wodlin

Har ni fått in mycket avvikelser för pandemiåret?

– Jag har inte sett det än, men det är en prioriterad fråga som vi lyfte häromdagen. Vi måste titta på det väldigt noga nu när vi har en framskjuten vård så att det inte missas om patienter har kommit till skada. 

Totalt utfördes 32 039 operationer i Östergötland under 2020, av dem hade 28 procent väntat längre än 90 dagar. Under 2019 var motsvarande siffror 36 888 operationer respektive 25 procent.

Vårdköer i Östergötland

Längst vårdkö har ögonsjukvården trots att den har minskat något under året. I november 2020 stod 1 514 ögonpatienter i kö till operation vilket kan jämföras med 1 185 i december 2019. Av dem hade 55 procent dessutom väntat mer än de 90 dagar som gäller enligt vårdgarantin. 

Även köerna till allmän kirurgi har ökat under året, från 579 personer i december 2019 till 902 i november 2020, vilket motsvarar cirka 55 procent. Av dessa hade 34 procent väntat längre än vårdgarantins 90 dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!