Den 6 december 2016 godkände mannen ett strafföreläggande för rattfylleri som innebar att han som straff fick betala dagsböter. Brottet begick han den 1 oktober samma år.
Långt senare, sedan en så kallad laglydnadsprövning gjorts, valde länsstyrelsen att avslå SOS Alarms ansökan om godkännande för anställning i auktoriserat bevakningsföretag. På grund av bristande laglydnad ansågs inte mannen vara lämplig för anställning.
SOS Alarm överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping och uppgav att mannen är mycket uppskattad och duktig i sin yrkesroll som SOS-operatör. Han har aldrig misskött sig och SOS Alarm har diskuterat den aktuella händelsen och påtalat att beteendet är oacceptabelt. SOS Alarm påpekade även att händelsen inträffade för tre år sedan.
Länsstyrelsen vidhöll dock sitt beslut och menade att ett trafiknykterhetsbrott kan vara en sådan gärning som tyder på bristande respekt för gällande lagar och förordningar. Förvaltningsrätten delar länsstyrelsen uppfattning och skriver i domen: "Det aktuella trafiknykterhetsbrottet är enligt förvaltningsrättens bedömning ett allvarligt brott som tyder på en bristande respekt för gällande lagar och förordningar".
Enligt domstolen är det brott som mannen gjort sig skyldig till av en sådan allvarlig karaktär att han inte kan anses uppfylla det krav på laglydnad som krävs för att kunna godkännas för anställning hos ett auktoriserat bevakningsföretag. Överklagandet avslogs.