Sommarfarorna för hästen

Sommaren är oftast en härlig tid som hästägare. Men det är också en årstid då många hästar får åka till veterinären på grund av sår, bett och förgiftning. Agria Djurförsäkring tipsar om hur du undviker sommarens faror.

Se till att behålla alla hästar i hagen i sommar med ett helt staket.

Se till att behålla alla hästar i hagen i sommar med ett helt staket.

Foto: Ron Johnson /TT / arkiv

Östergötland2017-07-23 16:00

1. Vatten

Om det finns stillastående vatten i hagen är det klokt att det hägnas in, i fall hästarna får för sig att dricka. Hästar kan drabbas av algförgiftning, vilket visar sig i ett försämrat allmäntillstånd och lös avföring. Om du misstänker algförgiftning bör du kontakta veterinär.

2. Giftiga växter

Hästar väljer i vanliga fall bort giftiga växter i hagen, men om betet är magert kan de ändå vara frestade att äta. Det kan vara klokt att undersöka vilken sorts klöver som växer i hagen. Om blommorna är både rosa och vita kan det vara så kallad alsikeklöver, som påverkar levern hos hästar. Hästarna kan upplevas som hängiga och behöver behandling med dropp om de ätit den typen av klöver. Ekollon och stånds kan orsaka njurskador och förgiftning. Se till att hägna in ekar och rensa hagen från stånds. Se också till att det inte växer någon idegran i eller i anslutning till hagen. Idegran växer inte vilt i Sverige, men är en populär trädgårdsväxt. Hästar brukar tycka att det är gott att äta, men växten är väldigt giftig och kan göra hästarna sjuka.

3. Sol

Hästar kan faktiskt bränna sig i solen. Det gäller i alla fall de hästar som har opigmenterade mular. För att skydda hästen från eksem och brännskador är lösningen densamma som för människor. Smörj in hästen med hög solskyddsfaktor.

4. Staket

Staket med band som hänger eller dålig el kan ge upphov till skador om en häst försöker ta sig över. Se därför till att banden är sträckta och att elen är tillräckligt kraftfull hagen om.

5. Ögoninflammation

Om din hästs ögon rinner eller om hästen kisar mycket kan det vara ett tecken på en ögoninflammation. Inflammationen kan orsakas av start sol eller irriterande flugor. Då behövs behandling av en veterinär. En flughuva eller liknande kan förebygga uppkomsten av ögoninflammation.

6. Fästingar

Fästingar kan föra över bakterien anaplasma till hästar. Därför är det viktigt att du ofta genomsöker din häst och tar bort fästingar så snabbt som möjligt. Ju längre en fästing får sitta, desto större är risken att bakterien överförs. Symptom som kan uppstå är tjocka ben, vinglig gång och hög feber. Veterinär kan ge behandling som hästen oftast svarar snabbt på.

7. Övriga insekter

Knott, flugor och broms kan vara en riktig sommarplåga för hästen. Vissa hästraser kan vara mer känsliga för knott, vilket kan leda till variga sår. Ett eksemtäcke brukar då vara bästa lösningen, altiernativt ta in hästen när knotten är som mest aktiva. För att skydda hästarna från flugor och broms är det viktigt att hästen har tillgång till skugga och att man smörjer eller sprayar på flugmedel kontinuerligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!