Solig kaka för länet

Under helgens Östgötadagar delades pris ut till bland annat Årets bakverk och det blev en riktigt solig kaka som vann.

Kakdiplom. Ulla Pettersson från Rimforsa Strans tar emot kakdiplom av länets hövding Elisabeth Nilsson.

Kakdiplom. Ulla Pettersson från Rimforsa Strans tar emot kakdiplom av länets hövding Elisabeth Nilsson.

Foto: Bild: Bittan Svensson

Östergötland2015-09-05 16:17

Bakom vinstkakan står Ulla Pettersson på Rimforsa strand. På lördagen fick Ulla ta emot ett diplom ur landshövding Elisabeth Nilssons hand. Och alla som deltog i ceremonin fick fira med kaffe och vinnarkakan på Linköpings slott.

– Underbart god kaka, sa landshövdingen innan hon stressade iväg för en hel helg på Östgötadagarna.

Hur blev då solkakan vinnare? Tidigt i våras kom inbjudan och Veronica Ericsson, VD på Rimforsa strand, bad Ulla att fundera och skapa, gärna en vinnare!

– Vi testade lite olika varianter. Med eller utan form? Vi beslöt oss för utan, det känns mer som en småkaka då, säger Ulla och tar en bit av vinnaren.

En festligare småkaka var tanken och det blev ett vinnande förslag som passar de flesta. Inga nötter, mandel och helt laktos- och glutenfri. Och "nästan nyttig också", enligt Ulla.

Tja, den innehåller solroskärnor och tranbär och visst kan man välja bort chokladdekoren. Men nyttig, tja, kanske inte helt säkert. Men attans god är den! Du hittar receptet till kakan här intill texten.

På slottet tog Jenny Aakul från Heda emot pris för årets hantverk. Hon bar dagen till ära sina prisade varor, ring och halsband gjorda av tomburksplåt. Blåklinten hänger runt hennes hals i ett band av cykelslangsgummi.

– I diket vid vår tomt ligger gamla slangar från Vätternrundan, det var så jag fick idé, säger en lycklig Jenny och tar emot sitt diplom, inte minst för tanken om återvunnet material.

Årets landsbygdsstipendium gav till Tord Carlsson på Önnebo handel i Västra Harg. Han fick förutom sitt diplom ta emot 10 000 kronor som sponsras av Länsförsäkringar.

Recept på vinnarkakan:

Solros & tranbärskaka
80 g smör
150 g solroskärnor
70 g havregryn (ren havre)
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
60 g strösocker
60 g ljust muscovadosocker
100 g torkade tranbär
ev choklad till garnering

1. Mal solroskärnorna i en mixer. Hälften fint, hälften grövre.
2. Blanda samman alla ingredienser utom tranbär till en deg. Degen blir ganska kladdig.
3. Grovhacka tranbär och blanda ner i degen.
4. Dela degen i 25 delar och rulla till bollar. Lägg på bakplåtspapper och platta till dem lite grann.
5. Grädda i 175 grader (varmluft 150) i 12-14 minuter.
Låt svalna. Garnera eventuellt med smala streck av vit eller mörk choklad. Förvaras i lufttät burk så de behåller frasigheten.


Framtagen av Ulla Pettersson och övrig personal på Rimforsa Strand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om