Soldatliv och flyg lockar turisterna

Gott om tid men ont om pengar i sommar? Östergötlands mest populära museer har fri entré och bjuder i år på flera nyheter.

Så här kunde det se ut i ett soldatorp anno 1814.

Så här kunde det se ut i ett soldatorp anno 1814.

Foto: Åke Alvin

Östergötland2019-07-07 15:00

Friluftsmuseet Gamla Linköping är det museum som lockar flest besökare i Östergötland – drygt 413 357 i fjol enligt statistiken. Siffran verkar väldigt exakt, men är egentligen en ganska grov uppskattning eftersom det inte säljs några biljetter.

– Vi har räknare vid infarterna. Samma besökare kan passera flera räknare under en dag, men det gör vi avdrag för. Och de som bara besöker värdshuset eller Cloettaboden räknas inte alls. Så siffran är inte i överkant, säger museichefen Tina Karlsson.

Årets stora nyhet i Gamla Linköping är Tidstorp, mer känt som Ryttartorpet. Det gamla soldattorpet byggdes på 1700-talet i Malmslätt, flyttades 1925 till Grenadjärparken i Linköping för att i fjol flyttas ännu en gång till skogen mellan Gamla Linköpings stadskvarter och Valla gård.

Torpet var rejält förfallet och hade drabbats av hussvamp de sista åren i Grenadjärparken. Nu har det rustats upp, med gamla metoder. Det innebär bland annat näver och torv på taket och lerklinade, stänkmålade innerväggar.

– Det är ett enormt tillskott för oss. Militären har präglat Linköping och nu får vi möjlighet att berätta den tidiga militärhistorien. Det är en pusselbit som fattats förut. Dessutom är det en underbar miljö, säger museichefen Tina Karlsson.

Nyligen öppnades torpet samt de tre bodarna för besökare och under sommaren kommer utklädda museipedagoger och skådespelare att åskådliggöra hur livet tedde sig i ett soldattorp under tidigt 1800-tal.

– Det var inte högstatus precis. De ägde inte sitt torp och när soldaten dog fick änkan flytta därifrån med sina barn – eller gifta sig med nästa soldat, så kallad änkekonservering, berättar Tina.

I Östra Torp vid Valla gård ett stenkast bort visar guiderna i år hur man levde ett par snäpp upp på samhällsstegen – bland de självägande bönderna.

Ytterligare en nyhet för året är ett utökat brandkårsmuseum.

Näst mest besökare i Östergötland lockade i fjol Flygvapenmuseum, 218 721 personer. Det var en rejäl minskning från året innan, något som drabbade många museer den torra, heta sommaren 2018.

Den största nyheten här är ”Kalla kriget – Epilog” som invigdes i vintras. Det är en förlängning av den tidigare utställningen, som nu sträcker sig från 1950-talet fram till 2010.

JAS 39 Gripen och en Berlinmur, skapad av konstnären Adrian Petersson, är två viktiga inslag i den nya delen av utställningen.

Flygvapenmuseum är öppet alla dagar, med fri entré. På torsdagskvällarna hålls de populära motorträffarna utanför museet, som då har extra kvällsöppet.

Länets 20 bästa museer

De får högst betyg av besökarna, enligt Tripadvisor:

1) Flygvapenmuseum, Malmslätt

2) Friluftsmuseet Gamla Linköping.

3) Motala Motormuseum.

4) Visualiseringscenter C, Norrköping.

5) Naturum Tåkern.

6) Löfstad Slott.

7) Arbetets Museum.

8) Fenomenmagasinet, Linköping.

9) Norrköpings Konstmuseum.

10) Norrköpings Stadsmuseum.

11) Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum.

12) Övralid.

13) Kornettgården, Flistad.

14) The Rock-Carving Museum, Norrköping.

15) Rundradiomuseet Motala.

16) Östergötlands Museum, Linköping.

17) Motala Industrimuseum.

18) Brandkårsmuseum, Simonstorp.

19) Godegårds Säteri.

20) Lantbruksmuseet, Ljusfallshammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om