Socialen anmäler socialen

Barnet mådde dåligt och flera orosanmälningar kom in till socialtjänsten. Men ärendet hamnade mellan socialtjänsterna i Motala och Linköping. Nu anmäls Motalas socialtjänst.

Linköpings kommuns socialförvaltning anmäler kollegorna i Motala.

Linköpings kommuns socialförvaltning anmäler kollegorna i Motala.

Foto: Anders Törnström

Östergötland2018-01-28 12:00

Under hösten flyttade barnets familj till Linköping från Motala. Därefter började socialtjänsten i Linköping att få in anmälningar rörande barnet och kontaktade då kollegorna i familjens tidigare boendekommun, Motala. Där kände man till familjen, men planerade att avsluta sitt ärende eftersom familjen tackat nej till hjälp. Socialtjänsterna enades dock om att Motala skulle ha det fortsatta ansvaret, men att man kunde begära en överflyttning av ärendet till Linköping om det bedömdes som lämpligt för barnet.

Fler orosanmälningar kom in till Linköpings kommun som faxade dem vidare till Motala, men först en månad senare fick de besked om att Motala avslutat ärendet. Från Linköpings sida ifrågasätts agerandet, framför allt eftersom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, pekat på att det finns ett behov av fortsatt vård för barnet. Därför anmäler de nu Motalas socialtjänst till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. "Det är inte förenligt med barns bästa att ärendet avslutas med hänvisning att en ny kommun och en annan socialtjänst kan kontaktas, det står helt i strid med hur jag ser på barnperspektivet", skriver man i anmälan. Vidare fortsätter man: "Det är oacceptabelt att en familjs och särskilt ett barns situation hamnar mellan två kommuner på ett sätt som här ovan beskrivits".

Camilla Ring är sektionschef för barn- och ungdomsgruppen i Motala. Hon menar att de gjort vad de har kunnat.

– Generellt är det så att vi kan erbjuda familjerna insatser och vi kan försöka motivera dem, men om vårdnadshavaren säger nej då gäller det om inte vi anser att oron är så stor att det behövs ett tvångsomhändertagande. Om det inte handlar om fara för liv, hälsa eller utveckling så måste vi i ett sådant läge avsluta ärendet och det är i som vi hamnat i här, säger hon.

Linköpings önskan att få ärendet överlämnat till sig menar hon är svår att uppfylla.

– Eftersom vi inte hade något ärende fanns det inget att lämna över, säger hon.

Linköpings socialtjänst riktar skarp kritik mot er, har ni verkligen gjort allt vad ni har kunnat?

– Ja, sedan önskar jag att det gått på ett annat sätt, säger Camilla Ring.

Hon tror inte heller att Linköpings kommun kunde hanterat ärendet annorlunda. Nu välkomnar hon dock IVO:s granskning.

– Har vi gjort någonting fel så är det ju bra om vi får veta och kan lära av det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!