Snart är sjukjournalen tillgänglig på nätet

Den första december har (nästan) alla östgötar tillgång till sin sjukvårdsjournal via nätet. Det finns undantag, till exempel psykiatripatienter.

Foto: Jessica Gow/TT

Östergötland2015-09-29 06:45

Det formella beslutet fattas av regionstyrelsen på onsdag. Alla över 18 ska ha åtkomst till sin journal efter att ha loggat in på nätet på ett säkert sätt. Föräldrar till barn upp till 13 års ålder har på samma sätt tillgång till barnens. Journaler till barn mellan 13 och 18 års ålder ska inte vara tillgängliga via internet.

Det är redan möjligt att begära att få en journalkopia på papper, men via den nya e-tjänsten går det snabbt och enkelt. Det kommer också att bli möjligt att kontrollera vilken vårdpersonal som öppnat journalen.

Regionen i Östergötland har utformat lokala regler som utarbetats av en expertgrupp. Den har tagit hänsyn till patientens och eventuellt andra inblandades integritet. Genetiska utredningar, smittspårning, donation och journalföring på abortmottagningen kommer till exempel inte att gå att läsa via internet. Det läkaren antecknar om vad han tror patienten lider av innan diagnosen är fastställd kommer inte heller att framgå. Om patienten misstänks vara utsatt för våld i hemmet kommer journalen inte vara tillgänglig. Vidare kommer alla journaler som upprättats inom psykiatrisk vård att undantas.

– Reglerna är till för att skydda patientens integritet. Det kan till exempel förekomma att en person hotas till att visa sin journal på nätet mot sin vilja, förklarar Margareta Fransson (mp), förste vice ordförande i regionstyrelsen.

Skåne har enligt TT nyligen beslutat att erbjuda psykiatripatienter tillgång till e-journalen. Där anser man att patienter med psykiatrisk problematik ska ha samma rätt till delaktighet som de med somatisk problematik.

Margareta Fransson kan tänka sig att de lokala reglerna kan komma att revideras efter hand.

– Men det är bättre att vara försiktig i starten, menar hon.

Att införa e-journaler är ett led i att göra allt mer av vården digitalt tillgänglig.

– Vi vill öka patientens möjlighet att påverka och medverka i vården. Mötet mellan läkare och patient behöver inte alltid ske via väntrummet. Till exempel kan kroniker istället för att gå på rutinbesök sköta den kontakten via nätet om de vill. De som kan ta prover hemma kan kommunicera dem via nätet och få svar utan att behöva uppsöka en vårdinrättning. Det spar både tid och klimat, säger Margareta Fransson.

E-journaler

Tillgång till e-journal finns redan i Skåne, Jönköping, Västmanland, Uppsala, Stockholm och Örebro län. Övriga är på gång.

Tjänsten kommer att nås via Vårdguiden 1177.

Hur mycket information patienterna kan ta del av varierar mellan landstingen/regionerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om