Smittspridningen fortsätter att öka

Enligt Folkhälsomyndigheten och Region Östergötland har spridningen av covid-19 fortsatt att öka i Östergötland. I länet vårdades på tisdagen 76 smittade personer på sjukhus. Samtidigt har de första influensafallen börjat dyka upp.

Spridningen av covid-19 fortsätter att öka i Östergötland.

Spridningen av covid-19 fortsätter att öka i Östergötland.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2023-11-28 15:00

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport var smittspridningen under vecka 46 fortsatt hög. 

"Smittspridningen av covid-19 är fortsatt påtaglig och såväl beläggningen inom slutenvården, nya intensivvårdade patienter och avlidna med covid-19 ökar. Antalet provtagna för covid-19 var på ungefär samma nivå vecka 46 som vecka 45 och antal bekräftade fall nationellt minskade något", skriver myndigheten i den senaste veckorapporten. 

Under vecka 46 provtogs drygt 10 000 personer för covid-19 i Sverige, vilket var på samma nivå som vecka 45. Andelen av proverna som var positiva för covid-19 var 34 procent vecka 46. 

Under veckan rapporterades drygt 3 300 bekräftade fall, vilket var en minskning med fem procent jämfört med föregående vecka. Antalet fall var högre i åtta regioner – Kalmar, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Västerbotten, Västra Götaland, Örebro och Östergötland. 

Karin Festin är biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland. Hon säger att smittspridningen fortsätter att vara hög i länet:

– Smittspridningen pågår och vi ser inte någon minskning. Det fortsätter att öka. 

Smittspridningen började ta fart i Östergötland under vecka 40, som inföll i början av oktober, och sedan har det bara fortsatt. På tisdagen vårdades 76 personer med covid-19 på länets tre sjukhus, vilket var ungefär lika många smittade som vårdades för en vecka sedan.  

– Förra veckan gjordes en fördjupad analys över vilka som är inlagda med covid-19 och då kunde vi se att cirka 50 procent vårdades på grund av covid-19. De var så sjuka i den diagnosen att de var tvungna att vårdas inneliggande. Av dem som vårdades för covid-19 var majoriteten inte vaccinerade under det senaste året eller så var de inte vaccinerade alls. Det är bra med vaccin, säger Karin Festin och fortsätter:  

– De flesta patienterna med covid-19 är 70 år eller äldre. Det är i huvudsaken den äldre delen av befolkningen som vårdas på sjukhus, vilket är vad vi förväntat oss. 

Parallellt med covid-19 har även årets säsongsinfluensa börjat sprida sig i länet. Men ännu så länge är antalet kända fall relativt få. 

– Jag skulle gissa att vi nu i dagarna passerar gränsen för det som kallas epidemistart. Vi kan se att det har varit lugnt under början av hösten, men sedan några veckor tillbaka har vi fall. Det är inte jättemånga fall, mellan tre och fem fall per vecka i Östergötland. Just nu vårdas fyra individer med influensa på sjukhus i länet, säger Karin Festin. 

Under förra året kulminerade influensan under jul- och nyårshelgerna. 

– Då hade vi en topp för covid-19, influensa och RS-viruset.  Normalt sett brukar influensasmittan kulminera i februari. Hur det kommer att bli nu vet vi inte. Men vi ser att det ökar och vi har ingen anledning att tro att vi inte kommer att få en ordentlig topp under de närmaste veckorna. 

Karin Festin framhåller att det är relativt få personer som provtas för covid-19.  

– Vi provtar i princip bara när det finns anledning att provta. Oftast sker provtagning på sjukhusen, men det förekommer även att det tas prover på våra vårdcentraler.  Har man förkylningssymtom nu är det troligtvis covid-19 och inte influensa, säger den biträdande smittskyddsläkaren. 

De rekommenderas vaccin

Personer som är över 65 år.

Gravida oavsett ålder efter graviditetsvecka 12.

Vuxna över 18 år med något av följande: Kronisk hjärt-kärlsjukdom inklusive stroke och högt blodtryck, kronisk lungsjukdom, så som kol och svår/instabil astma, extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder, kronisk lever- eller njursvikt, diabetes typ 1 och 2 samt personer med nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling, inklusive personer med Downs syndrom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!