Smittskyddsläkaren: Topp inte nådd i länet

Region Östergötland räknar med att fler coronasmittade patienter kommer att behöva vård på länets sjukhus. På fredagsmorgonen vårdades 55 patienter i isolering, varav 18 i intensivvård.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind räknar med att fler smittade östgötar kommer att behöva sjukhusvård.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind räknar med att fler smittade östgötar kommer att behöva sjukhusvård.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-03-27 11:40

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att Region Östergötland ser en fortsatt ökning av patienter som har smittats av covid-19 och som är i behov av vård på något av länets tre sjukhus. 

– Det bygger sakta på med fler personer som behöver vård. Det är naturligt. I dag på morgonen (läs på fredagen) hade vi 55 personer som vårdades på sjukhus, varav 18 vårdades i intensivvård. 

På torsdagen uppgick antalet covidpatienter på länets sjukhus till 46, varav 14 fick intensivvård. 

Region Östergötland ställer nu om sjukhusvården för att kunna ta emot fler smittade patienter. 

– Nu gäller det att möta det ökade behovet genom att ta bort något annat. Det gäller att omfördela patienter och få fram material av rätt typ. Det är väldigt komplext och väldigt många arbetar hårt med det här just nu, säger Britt Åkerlind. 

Är situationen under kontroll?

–  Absolut! Man blir imponerad, det är allt från it-uppkopplingar som ska fungera till mat som ska fram. Men det fungerar som det ska. 

Vilken utveckling förväntar du dig i helgen?

– Vi tror att det kommer att fortsätta stiga. Är man krass så är vi ungefär två eller tre veckor efter Stockholmregionen, säger Åkerlind och fortsätter:

– Vi följer per dag hur många som kommer in. Frågan är vad kan vi vänta oss för hastighet eller lutning på kurvan. Den kan bli rakt stigande eller den kan bli exponentiellt stigande. Det vet vi inte riktigt. Men vi tittar på hur det har sett ut på andra ställen. Tittar man på Södermanland så har de fått ett väldigt kraftigt hopp uppåt, med en stor andel som behöver intensivvård. 

Britt Åkerlind säger att sjukhusen dock inte är i ett läge där all annan, icke akut vård ställs in. 

– Vi tar i så att vi ska kunna klara mer än vi kanske tror. 

Vad innebär det?

– Vi stänger inte av all annan sjukvård och sitter och väntar. Vi har stängt ner en del annan vård utifrån vad vi har behov av just nu. Sedan är vi beredda på att stänga ner mer för att kunna öka vår kapacitet att ta emot covid-19-patienter. 

Är toppen snart nådd i Östergötland?

– Den är långt ifrån nådd, tror vi. Normalt kommer patienter som är tillräckligt sjuka in via akutmottagningen och sedan blir man placerad på vårdavdelning om man behöver inneliggande vård. Där ligger de flesta kvar i dag och kan så småningom gå hem. Men så finns det patienter som kommer till en vårdavdelning och går vidare till intensivvårdsavdelning och stannar där ett antal dagar. Det troligaste för den gruppen är de går tillbaka till vårdavdelningen. 

För tillfället är det en hög andel av patienter som behöver sjukhusvård som även behöver intensivvård. 

– Just nu samlas det på med patienter på våra intensivvårdsavdelningar. Vi har en ganska hög andel intensivvårdspatienter i dag, 18 av 55. 

Hur länge brukar intensivvården pågå för den här typen av patienter?

– Det är svårt att säga. Det kommer olika rapporter, jag har sett allt mellan åtta och fjorton dagar. 

Vilka symtom har de patienter som ligger på vårdavdelningar?

– Det dominerande är att de har besvär med andningen. Många har hög feber och kan ha behov av vätsketillförsel i form av dropp. Det handlar om att ge god omvårdnad för medicinskt har vi ju ingenting att behandla virusinfektionen med, säger Britt Åkerlind.

Vid lunchtid på fredagen hade 251 personer i länet konstaterats vara smittade. 

Finns ingen behandling

Det finns i nuläget inget vaccin och inget godkänt läkemedel mot covid-19. Behandling som ges vid svårare sjukdom är inriktad på att stödja funktionen hos lungor och eventuellt andra påverkade organ.

Internationella studier av olika typer av läkemedelsbehandlingar pågår och forskning sker kring utveckling av ett vaccin.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!