Smittskyddsläkaren svarade på läsarnas frågor

Smittspridningen ökar snabbt i Östergötland och fler smittade behöver sjukhusvård. På tisdagen svarade smittskyddsläkare Britt Åkerlind på läsarnas frågor.

Britt Åkerlind hade fullt upp att svara på läsarnas frågor runt lunchtid på tisdagen.

Britt Åkerlind hade fullt upp att svara på läsarnas frågor runt lunchtid på tisdagen.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2022-01-11 15:32

Vid lunchtid på måndagen uppgav Region Östergötland att 30 personer med covid-19 vårdades på länets sjukhus, varav fyra inom intensivvården. På tisdagen hade antalet smittade patienter ökat till 33, varav fem på iva. 

Antalet konstaterat smittade har under den senaste tiden ökat snabbt i Östergötland. I fredags sattes ett nytt dystert rekord i Östergötland. Då testade 862 östgötar positivt för covid-19. Det är den i särklass högsta noteringen under ett enskilt dygn sedan pandemin utbröt för snart två år sedan. 

Sedan utbrottet började har 51 977 personer i länet testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med 462 personer under det senaste dygnet. 

Regionen meddelade på tisdagen att ytterligare en person med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Dödsfallet inträffade i fredags. Sedan pandemin började har därmed 717 personer med covid-19 avlidit i länet. 

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind deltog på tisdagseftermiddagen i en chatt med tidningens läsare. Och det var många som tog chansen att ställa sina frågor. 

Här nedan följer ett urval av frågorna och svaren. I vissa fall har en del språkliga korrigeringar gjorts för att öka läsbarheten. 

Linnea: Jag har barn mellan snart två år och sju år, behöver jag vara orolig för att de ska bli allvarligt sjuka i någon virusvariant av covid? Alla barnen är friska i grunden.

Britt Åkerlind (BÅ): Jag bedömer att du inte behöver vara orolig. Nationellt har vi inte sett att i grunden friska barn blivit allvarligt sjuka i någon hittills förekommande covid-19-variant.

Anders: Jag fick min andra covid-19-spruta den 28 juli. När får jag ta min tredje spruta? 

BÅ: I dag ska det vara sex månader mellan dos två och dos tre. Detta kan komma att kortas. Boka in dig så snart sex månader har gått.

Monica: Varför finns inga tider för provtagning av personal? Har i tio dagar försökt att boka en tid.

BÅ: Om det inte finns tider i personalspåret rekommenderar jag att du bokar i det spåret där alla kan boka. Där finns det gott om tider.

Agnes: Jag är ofta täppt i näsan. Måste jag gå och testa mig varje gång jag känner mig lite snuvig?

BÅ: Känner du igen din "nästäppa" rekommenderar jag inte prov för covid-19 varje gång. Du känner säkert bäst själv om det skulle vara andra symtom, och då kan provtagning vara bra.

Sofie: Hur har det varit att vara smittskyddsläkare under de här två åren som smittan har funnits? Tröttnar du aldrig på jobbet?

BÅ: Tack för att du frågar! Det har varit en stor arbetsbelastning under lång tid. Dock ser jag det som att vi alla gör det bästa vi kan utifrån våra förutsättningar. Mitt jobb nu är smittskyddsläkare, så jag kämpar på.

Eva: Jag tycker det är obehagligt med sprutor. Finns det något annat sätt att ta vaccinet utan att behöva få en spruta?

BÅ: I dag finns endast vaccin mot covid-19 i sprutform tillgängligt. Gör så att du bokar en tid, tala om att du tycker att det är obehagligt när du kommer för vaccination. Tror då att du själv känner om det går bra just i den stunden. Vaccin ger dig ett bra grundskydd mot allvarlig sjukdom och du hjälper till att stoppa smittan.

Johansson: Kan lokala restriktioner komma att bli nödvändiga? Hur kommer det sig att distans inte rekommenderas för universitet, samtidigt som vuxna som kan arbeta hemifrån uppmanas att göra det? Det känns så himla dumt att träffa människor man egentligen inte behöver träffa.

BÅ: I dagens pandemiläge är regionala restriktioner inte aktuella. I går (läs på måndagen) vid presskonferensen gavs rådet till eftergymnasial utbildning att delar bör ske per distans igen, med undantag för bland annat praktiska moment och examinationer.

Party-Janne: Kommer vi kunna ha restriktioner hur länge som helst eller kommer vi framöver tvingas acceptera att corona är ett virus vi alltid behöver leva med, men att samhället måste öppnas upp i alla fall?

BÅ: Min bedömning är att vi måste acceptera covid-19 som ett luftvägsvirus bland andra i längden. Man kan önska att förmågan att framkalla sjukdom ytterligare försvagas. Restriktionerna kommer troligen att tas bort. Min förhoppning är att vi alla bär med oss kunskap framöver såsom god handhygien, att stanna hemma vid sjukdom och att hålla lite distans när man bedömer.

Hans: För vems skull är det restriktioner nu? För sjukvården? De ovaccinerade?

BÅ: Min bedömning är att restriktionerna är för att sjukvården ska klara av allt som är aktuellt just nu: Vård som har fått vänta och behövs nu, covid-19 bland ovaccinerade och personer med nedsatt immunförsvar, influensa, RS-virus och vinterkräksjuka.

Margareta: Vilka behöver vårdas på sjukhus nu? Endast ovaccinerade 80-åringar?

BÅ: Två tydliga covid-19 grupper vårdas idag på sjukhus: 1) Personer med nedsatt immunförsvar, på grund av medfödd brist eller annan sjukdom eller ålder eller tillfällig behandling, till exempel cancerbehandling. 2) Ovaccinerade.

Lotta: Under de senaste dagarna har det varit mycket tal om hur tillförlitliga snabbtesterna är som man kan köpa. Hur ser du på tillförlitligheten och speciellt om man får ett negativt resultat på ett sådant test?

BÅ: Prestandan på snabbtester som florerar på marknaden är inte att lita på. Speciellt inte de negativa svaren. När det är positivt testar sig de flesta med ett PCR-test. Har du symtom och testas negativt kan det fortfarande vara covid-19 eller influensa eller annan luftvägsinfektion som inte ska spridas.

Oleg: Hur många vaccindoser tror du kommer behövas? Finns det risk att folk börjar bli mer kritiska om det blir alltför många, eftersom andra vaccin bara tas vid enstaka tillfällen?

BÅ: Svårt att veta i dag, men det kan komma att bli så att de med nedsatt immunförsvar rekommenderas fler doser. Eftersom vi inte känner detta virus på lång sikt ännu är det svårt att sia om framtiden. 

Solveig: När tror du att den här pandemin är helt över så att vi kan börja leva som vanligt igen?

BÅ: Mycket svår fråga eftersom det just är en pandemi där Sverige är ett litet land i världen. Vi vaccinerar mycket, men andra länder världen runt gör det inte lika mycket. En nedgång ska vi se framemot våren, men ingen vet vad som kommer sedan. 

Tobias: Hur många av dem som är inlagda på avdelning/iva har haft en tidigare covid-infektion? Hur står sig en genomgången infektion jämfört med vaccinering om man tittar på "allvarlig sjukdom"?

BÅ: Det kan vara svårt att avgöra om personen i fråga haft en tidigare infektion och i så fall av vilken typ. Det bästa grundskyddet är dock en naturlig infektion och vaccinationer.

Annika: Hur många av dem som testar positivt för covid är vaccinerade med två sprutor?

BÅ: Det kan jag inte svara på, men många får en mild infektion av covid-19 nu, typ omikron, trots två vaccindoser. Dock är vaccinet det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom, som ovaccinerade i högre grad råkar ut för nu.

Liselotte: Var och tog tredje sprutan i dag, då sa en person att det kommer bli en fjärde spruta. Stämmer det verkligen att det redan är klart?

BÅ: Jag känner i dag inte till att det ska bli en fjärde spruta. 

Andy: Varför inför man inte obligatoriskt munskydd i skolor och när man inte kan hålla en och en halv meters avstånd? Visst skulle det hjälpa till att begränsa smittspridningen?

BÅ: Min bedömning är att munskydd begränsar, inte skyddar mot smittspridning. Nu ska man framför allt vara hemma vid symtom. En teori som finns är att det finns risk för att man kan tro att det skyddar och då tar på munskydd och går ut.

Annette: Vart ska jag vända mig för att få hjälp? Jag har fått långtidsbiverkningar av Pfizers vaccin och har inte fått ordentlig hjälp av sjukvården.

BÅ: Det är sjukvården du ska vända dig till. Om du inte upplever att du får hjälp rekommenderar jag att du vänder dig till Läkemedelsverket.

Karin: Vad gäller för hushållskontakter när alla hade/har symtom och testade sig samtidigt? En testade positivt, övriga negativt. Hur länge ska vi vara i karantän och ska de som testade negativt testa sig igen?

BÅ: Om någon i hushållet är positiv i PCR-test för covid-19 ska alla vara i karantän sju dagar. Skulle någon bli sjuk senare bokar den individen in sig för ett PCR-test.

Ann: Anser mig vara frisk. Jag har tagit tre sprutor och är 69 år. Bör jag träffa personer som jag vet inte är vaccinerade och även deras barn?

BÅ: Gällande rekommendationer är att ovaccinerade inte ska träffa personer som är 70 år och äldre på nära håll. 

Molly: Är antigentest tillräckligt vid hemkomst från utlandssemester om man är symtomfri?

BÅ: Antigentesterna har lägre prestanda (känslighet/specificitet). Regionen godkänner inte dem utan rekommenderar ett PCR-test.

Jenny: Hur många som ligger inne på sjukhus nu har omikronvarianten?

BÅ: Det skedde en markant ökad smittspridning under jul- och nyårshelgen i Östergötland. Vi bedömer att majoriteten av alla covid-19 infektioner nu är på grund av omikrontypen, även hos patienter inom slutenvården. Den har på en månad spridit sig över världen.

Anna: Man kan ju ha covid-19 utan symtom, finns det risk att ta dos tre om man inte känner sig sjuk?

BÅ: Nej, har man inga symtom och känner sig frisk rekommenderas vaccin. Skulle man faktiskt ha covid-19 eller få det kort efteråt kan skyddet från vaccinet bli något lägre.

M: Hur fort går smittan ner när toppen är passerad om vi följer samma mönster som till exempel Danmark eller England? Kan restriktionerna minskas så fort toppen är passerad eller måste man vänta tills nivåerna gått ner?

BÅ: Mycket svårt att säga hur fort det kommer att gå ned. Vår erfarenhet säger att det går långsammare nedåt än uppåt. Folkhälsomyndigheten tittar på andra länders statistik som hjälp i bedömning. Jag bedömer att restriktionerna tas bort så fort det går, i detta fall beroende på hur hårt sjukvården är belastad.

Frågande: Varför sänker man inte tiden mellan dos två och tre när det finns mängder av tider?

BÅ: Det kan mycket väl bli så att tiden mellan dos två och tre kommer att förkortas. Dock är det hela en mycket omfattande procedur som börjar med att vaccindoser måste kunna levereras i snabbare takt och att sedan hela kedjan fungerar.

A-C: Kommer det att bli besöksförbud på US?

BÅ: Just nu finns det en riktlinje om smittsäkra besök, vilket bland annat innebär en person till varje patient. Jag bedömer inte i dag att besöksförbud kommer att införas.

Helen: Jag har haft påvisad covid-19 i februari förra året, tagit tre vaccinationer men ändå fått covid-19 igen. Det går ju inte att skydda sig?

BÅ: Bra att du tagit tre doser vaccin. Dessa doser skyddar dig mot risken för allvarlig sjukdom. Viruset ändrar sig hela tiden lite grann, nya typer uppstår hela tiden. Omikron ger mildare infektion. Man kan börja se likheter med vanliga förkylningsvirus som ständigt drabbar oss för att de skiljer sig lite åt mellan varandra.

Birgitta: Det vårdas många fler på Universitetssjukhuset än på Vrinnevisjukhuset. Betyder det att smittan är mer utbredd i Linköping just nu?

BÅ: Nej, smittan är spridd i hela Östergötland. Regionens sjukhus samarbetar och patienterna läggs där det totalt blir bäst.

Raskens: Hur ska man som ungdomsledare inom idrotten förhålla sig till träningar inomhus? Är det övningar i mindre grupper som förespråkas?

BÅ: Barn och ungdomar får enligt rekommendationerna nu upprätthålla skolgång och vardagsaktiviteter. Cuper och läger är inte lämpliga just nu. Det viktigaste är att alla barn och ungdomar också förstår att man ska vara hemma vid symtom.

Ture: Hur kommer det sig att du själv blev just smittskyddsläkare? Och kommer du ihåg ögonblicket när du förstod att den här smittan kunde utveckla sig till en pandemi?

BÅ: Jag började jobbet som smittskyddsläkare 2009, när vi hade influensapandemin. Trodde inte jag skulle uppleva en till. 

Anette: När kommer ni att se allvaret i hur stora bristerna är på skolorna? Flera lärare vittnar om att restriktionerna inte går att följa på flera högstadier runt om i länet.

BÅ: Nationellt görs dessa bedömningar och man tar stor hänsyn till barnets välmående. Barn blir ytterst sällan svårt sjuka i covid-19, lärarna erbjuds vaccin. Det kommer att ske smittspridning på skolorna precis som i övriga samhället.

Freddy: Vad gör vi när vi kan jobba hemifrån, men inte får för chefen?

BÅ: Regeringen var tydlig med att kan man ska man jobba hemifrån. Gör chefen en annan bedömning kan man vända sig till aktuell branschorganisation.

Carl-Johan: Om jag testats positivt för covid-19, hur länge ska jag då vänta tills jag kan ta dos tre?

: Jag rekommenderar 14 dagar.

PCR-tester är att föredra framför så kallade snabbtester som går att köpa på apotek, enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
PCR-tester är att föredra framför så kallade snabbtester som går att köpa på apotek, enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Smittade i kommunerna

Linköping: 18 041

Norrköping: 16 346

Motala: 5 133

Mjölby: 3 043

Finspång: 1 930

Söderköping: 1 250

Åtvidaberg: 1 060

Vadstena: 877

Kinda: 775

Ödeshög: 485

Boxholm: 468

Valdemarsvik: 455

Ydre: 263

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!