Smittskyddsläkaren: Smittan kan kulminera nästa vecka

Smittspridningen är fortfarande hög i Östergötland. Men enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind kan en kulmen nås under nästa vecka.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2022-02-10 14:00

Sedan i onsdags har de flesta restriktioner som infördes för att minska smittspridningen upphört att gälla. Någon bredare testning av östgötar med symtom genomförs inte längre. 

– Vi har en fortsatt hög smittspridning i Östergötland, men vi tror nu att den kommer att kulminera under vecka sju, säger Britt Åkerlind.  

På länets sjukhus är dock trycket fortsatt högt. På torsdagen vårdades 111 patienter med covid-19 på länets sjukhus, varav sju inom intensivvården. 

– Det är framförallt ovaccinerade personer som är i behov av vård för covid-19. Men jämfört med tidigare ser vi att vårdtiderna har gått ner. Det kan handla om endast ett par dagar på sjukhus för vissa av patienterna, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Omkring hälften av patienterna med diagnostiserad covid-19 är inlagda på sjukhus av en annan anledning.

Den som är vuxen och inte vaccinerad bör, enligt regionen, fortsatt vara försiktig och undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. Ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom. Risken ökar också med åldern.

Antalet avlidna med covid-19 i Östergötland sedan pandemins början är 746 personer. Under de senaste dagarna har regionen rapporterat tämligen höga dödstal och hittills under den fjärde smittspridningsvågen har 42 personer med covid-19 dött. 

– När vi har en så omfattande smittspridning som vi har just nu blir väldigt många sjuka. För en gammal persson som är skör kan ett insjuknande i covid-19 leda till döden, säger Britt Åkerlind. 

För att skydda sköra grupper fortsätter besöksförbudet att gälla på regionens vårdavdelningar. Personal ska även fortsätta att använda skyddsutrustning som munskydd. Precis som förut undantas föräldrar till barn som vårdas på sjukhus och medföljande partner vid förlossning eller ultraljud. 

– Inriktningen är att en partner till en kvinna som ska föda ska få följa med till sjukhuset. Det förs nu en diskussion inom regionen hur det ska fungera, säger Britt Åkerlind. 

På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 63 smittade patienter, varav fem inom intensivvården. På Vrinnevisjukhuset vårdades 43 patienter med covid-19, varav två på iva. På lasarettet i Motala vårdades fem smittade patienter. 

Regionen meddelade på torsdagen att ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. 

Sedan utbrottet började har 86 728 smittfall konstaterats i länet – en ökning med 552 fall under det senaste dygnet. 

Britt Åkerlind uppmanar alla som ännu inte vaccinerat sig att göra det. 

– De är fortfarande lika viktigt att vaccinera sig som tidigare. Det finns absolut en anledning till att vi rekommenderar vaccinering mot den här sjukdomen. 

Enligt Britt Åkerlind överväger nu Folkhälsomyndigheten att erbjuda fler personer en fjärde dos vaccin mot covid-19. Ännu så länge har cirka 9 000 östgötar med allvarlig immunbrist erbjudits en fjärde dos.

– Det kan bli aktuellt att erbjuda fler personer en fjärde spruta. För många äldre som tagit den tredje dosen börjar effekten avta, säger smittskyddsläkaren. 

354 164 personer i länet har fått två doser vaccin, vilket motsvarar 86,3 procent av alla östgötar över 12 år. Ännu så länge har 232 275 personer i länet fått en tredje vaccindos. Det motsvarar 61 procent av alla länsinvånare över 18 år.

Smittade i kommunerna

Linköping: 30 240

Norrköping: 26 527

Motala: 8 396

Mjölby: 5 145

Finspång: 3 159

Söderköping: 2 344

Åtvidaberg: 1 828

Vadstena: 1 296

Kinda: 1 280

Valdemarsvik: 832

Ödeshög: 797

Boxholm: 768

Ydre: 414

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!