Smittskyddsläkaren: Oklar koppling till konferensen

Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind bekräftar att flera anställda på neurokirurgiska kliniken i Linköping insjuknat i covid-19.

Det är oklart i dagsläget om det finns en koppling till utbildningsdagarna, enligt Britt Åkerlind, smittskyddsläkare och verksamhetschef på Smittskydd- och vårdhygiensenheten i Östergötland.

Det är oklart i dagsläget om det finns en koppling till utbildningsdagarna, enligt Britt Åkerlind, smittskyddsläkare och verksamhetschef på Smittskydd- och vårdhygiensenheten i Östergötland.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2020-10-21 15:00

Hon berättar att smittskyddsenheten har tät kontakt med kliniken. Flera i personalen uppges vara smittade men Britt Åkerlind vill inte kalla det klusterutbrott i dagsläget.

– Nej, men vi ser ett samband mellan patient och vårdare i det här fallet. Vi ser inte att det kan kopplas till arbetsplatsen. 

Är det många som är smittade?

– Inte många och ska jag var ärlig så vet jag inte om vi har fått någon mer, men det är enstaka personer.

Kan man koppla det här till utbildningsdagarna?

– Det är det vi inte vet riktigt när det gäller personal till personal. Det är inte bara en som har vårdat patienten, sedan ordnar man utbildningsdagar och så är man del i samhället. Och i samhället ser vi ju nu att vi har betydligt fler fall än vad vi har haft under en väldigt lång period. En person rör sig inom flera sammanhang.

Hur lämpligt är det att arrangera en såna här konferenser?

– Sjukvården är en del i samhället så arrangören bedömer om det går att genomföra en aktivitet med att hålla distans och se till att ingen som är sjuk kommer. Då har vi ingen rätt att säga nej. De nationella rekommendationerna gäller alla i samhället. Där har man ju också att förhålla sig till maxantalet på 50 personer. Men jag håller med dig att det alltid finns personer som tycker vi kan göra mindre eller mer.

Vem är arrangören i det här fallet, det måste väl vara Region Östergötland?

– Ja, det måste det vara, verksamhetsansvarig för den kliniken tänker jag.

Har kliniken bollat det här med smittskydd innan?

– Det kan vara så att de har gjort det innan, det kan jag inte säga, vi 17 personer som jobbar här. Men vi säger att kriterier och rekommendationer ska vara uppfyllda och sådana samtal har vi haft väldigt mycket. Det är en balansgång mellan nyttan med sammankomsten och i det här fallet utgår jag ifrån att det är verksamhetsmässigt, medan det för andra grupper kan vara psykiskt välmående att komma ut.

Här har man valt att samla många vårdanställda, är det inte lätt för ansvariga att slippa ta ansvar för personalen när man hänvisar till smitta i samhället?

– Nu när det här har hänt så lägger man mycket kraft på det och vi är ju inblandade i det. Här gör vi absolut allt för att ringa in. Och vi säger inte att det inte är det här som har föranlett smittspridning. Det kan vi heller inte säga. Vi jobbar med alla alternativ som är möjliga.

Vad är kriteriet för att ni ska anse att det är ett klusterutbrott?

– Att det är flera som infekteras inom samma del. Det finns inget nummer som anger ett kluster. Det är en ansamling av fall.

Det är det inte här då?

– Även om du nämner det som ett kluster, eller att neurokirurgen säger att det är fler än ett fall, så är vi inblandade i det. Vi hanterar det likadant. Så fort vi ser en smittspridning så försöker vi påverka det.

Sammanlagt hade det inneburit att totalt 180 vårdanställda skulle ha samlats under samma förutsättningar, vad tänker du kring det?

– Jag tänker att de ändå har försökt dela upp det i så många som man eventuellt får. Om det handlar om 60 så är det troligt att inte alla kommer.

Men du har ingen synpunkt på arrangemanget i sig?

– Jag kan inte ha det om man har uppfyllt rekommendationer. Gör man inte det så tycker jag inte att det är bra. Det har vi också sagt tidigare i media.

Hon berättar att det nu görs en smittspårning kring varje person som insjuknat i covid-19. 

Vad handlar det om?

Den 5– 6 oktober hålls två utbildningsdagar för ett 60-tal vårdanställda på US. Fredag 9 oktober flyttas en patient från en vårdavdelning till rehabavdelning på US i Linköping. Under måndagen nås personalen av besked att patienten är covid-19-positiv. Flera anställda insjuknar under helgen. Det framgår av information som gått ut till anställda och som vi har tagit del av. 

Den 12– 13 oktober hålls ytterligare två utbildningsdagar för 60 personer. Samma vecka insjuknar flera anställda i covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!