Smittskyddsläkaren: Nytt besked om lockdown väntas

Smittspridningen i Östergötland kan vara på väg att dämpas. Nu på onsdag kommer Region Östergötland att meddela om uppmaningen om personlig lockdown ska fortsätta att gälla.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: Yvonne Åsell/TT / Victor Bomgren

Östergötland2021-05-10 14:43

Den 30 april uppmanade regionen alla östgötar att gå i "personlig lockdown". Uppmaningen, som bland annat innebär att länets invånare bör undvika nära fysiska kontakter utanför det egna hushållet, gäller till och med fredag, den 14 maj. 

– Min känsla är att många östgötar har tagit till sig av budskapet och lyssnat på uppmaningen. Sedan finns det förstås människor som aldrig kan handla själva trots alla uppmaningar, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Nu på onsdag kommer regionen att fatta beslut om huruvida östgötarna efter de första två veckorna ska fortsätta uppmanas till personlig lockdown ännu en tid.  

– På onsdag kommer det ett besked. Det är ännu inte klart vilket beslut som vi kommer att fatta, säger Britt Åkerlind. 

Det finns nu en rad tecken som tyder på att smittspridningen har börjat dämpas i Östergötland. Under den senaste tiden har något färre personer än tidigare låtit testa sig för covid-19. Samtidigt har andelen som testar positivt för covid-19 sjunkit något. 

– Tidigare var det omkring 2 000 personer i länet som testade sig under en dag. Nu är det färre som testar sig, säger smittskyddsläkaren och fortsätter: 

– Andelen som testar positivt har legat på upp till 20 procent. På söndagen låg andelen som testade positivt på omkring tio procent.

Britt Åkerlind säger att den pågående vaccinationskampanjen på sikt kommer att leda till en minskad smittspridning. 

– Ännu så länge har ungefär 40 procent av den vuxna befolkningen i Östergötland fått den första dosen. När vi kommer upp på en andel på 60, 70 procent kommer vi att se en stor effekt på smittspridningen, säger smittskyddsläkaren, som nu uppmanar alla östgötar som är mellan 18 och 39 år och tillhör en riskgrupp att boka tid för vaccination.

– Det är personer som tillhör riskgrupperna som löper störst risk att bli allvarligt sjuka och hamna på sjukhus.  

Måndagens påtagliga väderomslag, med temperaturer på runt 25 grader, välkomnas inte bara av soldyrkare. Varmt väder är gynnsamt även ur smittskyddssynpunkt. 

– Virus som orsakar luftvägsinfektioner trivs inte så bra i varmt väder. Vi får draghjälp av det varma vädret. Personer som måste träffas kan göra det utomhus, där det är lättare att hålla avstånd

På söndagen vårdades 121 smittade personer på länets tre sjukhus, varav 24 på iva. På måndagen vårdades fortfarande 121 personer med covid-19 på sjukhus i Östergötland. Antalet smittade inom intensivvården hade dock minskat till 22. 

Så sent som den 29 april vårdades 139 smittade på länets sjukhus – den hittills högsta noteringen under den pågående tredje vågen. 

På Universitetssjukhuset vårdades på måndagen 59 smittade patienter, varav tolv på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 53 patienter med covid-19, varav tio inom intensivvården. På lasarettet i Motala vårdades nio smittade patienter. 

På måndagen meddelade regionen att hittills 38 792 personer i länet har testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen sedan pandemin började – en ökning med 65 personer på ett dygn.

Sedan utbrottet började har 648 personer i länet med bekräftad covid-19 avlidit. Regionen rapporterade inga ytterligare dödsfall på måndagen. 

Ännu så länge har 157 156 personer i Östergötland fått den första dosen vaccin mot covid-19. 48 664 personer har även hunnit få den andra dosen och är fullvaccinerade. 

Personlig lockdown

Enligt Region Östergötland innebär personlig lockdown följande: Träffa inga andra än personer du bor med, stanna hemma vid minsta symtom, arbeta hemifrån om du kan samt håll avstånd till andra – minst två meter.

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!