Den 29 september slopas många av restriktionerna i Sverige. Det beskedet kom regeringen med på tisdagen. Risken är att smittspridningen av covid-19 ökar, enligt företrädare för regionledningen, vilket vi tidigare har berättat om. Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind är inte förvånad över att beslutet att lätta på restriktionerna, och delar bilden att det är risk för att smittspridningen tar ny fart.
– Vi har sett en jättesnabb effekt av vaccinet. Det hjälper verkligen personer att hållas ifrån svår sjukdom. Problemet är de som har fått erbjudandet men inte anammat det. Det är bara en tidsfråga tills man säger att nu kan den stora massan inte längre invänta. Hela samhället, är berört av det här, säger Britt Åkerlind och tillägger:
– Jag tror att det kommer bli fler som blir infekterade, så antingen går du och tar ditt vaccin eller så kommer du nog få genomgå den här infektionen.
Hur redo är Östergötland att lätta på restriktionerna?
– Vi har ungefär samma läge som andra regioner. Sedan beror det på hur vår befolkningsstruktur ser ut. Har man många som är unga respektive utlandsfödda, ja, då har vi en lägre vaccinationstäckning totalt. Men vi sticker inte ut så att vi kan säga att vi har väldigt stora problem med smittspridning och behöver andra regler.
Danmark var först ut i Norden att slopa samtliga restriktioner vilket görs den 10 september. Därmed upphör landet även att klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. I Sverige är vi inte där än, menar Britt Åkerlind och hänvisar till det som generaldirektören Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten sade häromdagen – att covid-19 är en folksjukdom som vi får räkna in som en av många virusinfektioner.
– Den kommer att finnas här ibland oss, alla måste acceptera det. I och med att vi nu inte har en överdödlighet så att det märks så kan man heller inte säga att covid-19 är mer samhällsfarlig, speciellt inte när så stor andel av befolkningen har ett skydd i form av vaccin. Så egentligen så blir därför covid-19 felaktigt klassificerad som samhällsfarlig.
Det krävs en del formalia för att inte längre klassa covid-19 som samhällsfarlig. Folkhälsomyndigheten måste bereda frågan och därefter tar regeringen beslutet. Hur man klassificerar covid-19 är också kopplat till den rådande lagstiftningen som anger vilka åtgärder som myndigheter kan vidta, berättar Britt Åkerlind.
– Där kan det skilja sig åt mellan olika länders lagrum hur man kan hantera saker och ting.
Så länge spridingen av covid-19 påverkar samhället så kommer klassificeringen i Sverige att vara kvar, tror Britt Åkerlind.
– Men ju fler som är vaccinerade och påverkan på samhället blir allt mindre, och ju mer covid-19 blir mer jämförbar med andra infektioner, då kommer den naturligt tas bort. Men om det skulle bli jätteallvarligt igen, till exempel av en ny variant som vi inte har något skydd emot, så får man nästan betrakta det som en ny pandemi. Då är situationen en helt annan.
Det är framför allt unga som nu uppmanas att vaccinera sig. Britt Åkerlind poängterar att man inte vet vem som blir svårt sjuk, även om risken är mindre för yngre personer.
– Och det kanske inte bara är en sjukhusvistelse vi pratar om utan framför allt efteråt, det vi kallar postcovid med långa trötthetssymptom. Den drabbar även unga och det kan man få även efter mild sjukdom.