I Östergötland gäller skärpta allmänna råd fram till och med den 13 december. Vad som inträffar efter det datumet är inte känt, men smittskyddsläkare Britt Åkerlind förväntar sig att Folkhälsomyndigheten kommer att gå ut med nationella råd som gäller alla invånare i landet.
– Folkhälsomyndigheten har kommit med lokala allmänna råd i olika län vid olika tidpunkter. Men när man förnyar råden så lägger man slutdatum på allihop den 13 december. Min gissning är att Folkhälsomyndigheten då kommer att övergå till nationella råd.
Hur tror du att det kommer att bli med julfirandet?
– Under jul och nyår vill folk resa kors och tvärs över hela Sverige. Men med den här mängden patienter i slutet av november har jag svårt att tro att det kommer att vara som vanligt. Det tror jag inte. Men vilka rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kommer med kan jag inte säga någonting om, säger Britt Åkerlind.
Under den senaste veckan har antalet smittade patienter på sjukhusen i Östergötland hållit sig på en hög, men tämligen stabil nivå. Antalet smittade som behöver intensivvård fortsätter dock att öka – om än långsamt.
På tisdagen vårdades 101 smittade på sjukhus i länet, varav 13 på iva. På onsdagen vårdades 100 smittade sjukhus, varav 15 inom intensivvården.
Senaste gången 15 smittade patienter samtidigt vårdades på iva var den 8 juni. Flest smittade intensivvårdspatienter, 31, vårdades den 18 april.
– Vi har i genomsnitt kortare vårdtider under den andra vågen, men några blir sjuka länge. Om man blir så dålig att man behöver iva-vård tar det längre tid innan man blir friskare, säger Britt Åkerlind.
På Universitetssjukhuset vårdades på onsdagen 51 smittade personer på vårdavdelning och elva på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 29 smittade på vårdavdelning och fyra på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades på onsdagen fem smittade patienter.
– Det är ändå glädjande att vi tycks ha hamnat på en platå där antalet personer som behöver sjukhusvård inte ökar. Vi hoppas att det håller i sig, säger Britt Åkerlind och fortsätter:
– Det finns regioner i Sverige som nu har en uppåtstigande kurva när det gäller antalet patienter som behöver sjukhusvård. De mellansvenska länen har fått smittspridningen under den andra vågen först och värst. Nu börjar andra län knappa in medan vi har hamnat på någon slags platå.
Kan vi ha det värsta bakom oss?
– Vi hoppas det, men jag kan inte lova det. Vi är glada över att antalet smittade patienter inte stiger.
På tisdagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet sedan utbrottet började till 8 858. På onsdagen hade den siffran ökat till 8 930 – en ökning med 72 personer på ett dygn.
Att utifrån antalet smittade på ett dygn försöka dra några slutsatser om smittläget i länet är dock vanskligt, för att inte säga omöjligt. På grund av begränsad testkapacitet är det i nuläget endast prioriterade grupper – som sjukvårdspersonal, svårt sjuka och personer över 70 år – som erbjuds möjlighet att testa sig i Östergötland.
Region Östergötland uppgav på onsdagen att ytterligare två personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 288 smittade personer avlidit. Under den andra vågen har 35 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Östergötland.