Smittskyddsläkaren: "Det ser lovande ut"

Antalet smittade med coronaviruset som behöver sjukhusvård fortsätter att minska i Östergötland. På fredagen vårdades 117 personer på länets tre sjukhus.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-04-17 14:10

Region Östergötland uppgav vid lunchtid på fredagen att ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Totalt har därmed 55 personer avlidit sedan utbrottet började. 

Samtidigt fortsätter antalet smittade personer som behöver sjukhusvård att minska. På fredagen vårdades 117 personer på sjukhus i länet. På torsdagen var motsvarande antal 124 personer. 28 personer vårdades på fredagen i intensivvård – en ökning med två personer sedan torsdagen.

– Det ser lovande ut. Visserligen är det lätt att lägga in en brasklapp hela tiden, men nu har det varit några dagar när läget har varit stabilt och det har till och med börjat sjunka lite, säger biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg. 

Har vi det värsta bakom oss i Östergötland?

– Om smittan är spridd i befolkningen, då kan man utgå från att det här är en vändning. Men är den bara spridd i delar av befolkningen så kan vi få en eftersläng, men jag tror inte att vi kommer att få se en radikalt förändrad bild, säger Magnus Roberg och fortsätter: 

– Våra äldreboenden är en osäkerhet i sammanhanget. Det handlar om hur man lyckas hålla smittan borta från de äldre på våra boenden. 

Magnus Roberg utesluter inte att det kan komma en andra våg – men den förväntas inte bli fullt så allvarlig. 

– I den här typen av pandemier kan det komma en andra våg om det kommer in smitta på nytt i landet. Men det är i så fall något man kan förvänta sig efter sommaren i så fall. Den blir alltid mycket mindre än den första vågen. 

Enligt den biträdande smittskyddsläkaren har de tre sjukhusen i länet kapacitet att ta emot fler covid-19-patienter om det skulle behövas. 

– Så här långt ser det bra ut när det gäller vårdens kapacitet att ta hand om smittade personer som behöver vård. Vi hinner med. 

Han säger dock att det är för tidigt att lätta på restriktionerna. 

– Man kan gärna vara utomhus, men det gäller att undvika så att det bildas stora grupper. Håll distans så att vi inte får tillbaka farten på smittspridningen. 

På Universitetssjukhuset vårdades på fredagen 40 patienter på vårdavdelning och 17 i intensivvård och på Vrinnevisjukhuset vårdades 48 på vårdavdelning och 11 i intensivvård.
På lasarettet i Motala vårdades en patient på vårdavdelning.

Det fanns på fredagen totalt 1 139 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland.

undefined
Utvecklingen de senaste 14 dagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!