Smittskydd arbetar för att hitta skolsmittans ursprung

Smittspårningen pågår nu på Vreta utbildningscentrum efter att ett 20-tal elever och två i personalen testats positivt för covid-19. Det berättar Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2021-04-01 16:50

Det var på måndagen som utbrottet upptäcktes på Vreta utbildningscentrum i Vreta Kloster, vilket vi tidigare har berättat om. Britt Åkerlind berättar att regionens smittspårare nu försöker hitta källan och hejda att smittan sprids vidare.

– Vretagymnasiet är i kontakt med medarbetare inom min enhet smittskydd och vårdhygien. 

Britt Åkerlind har inte någon information ännu om ytterligare elever eller personal har smittats på skolan.

– Man försöker hitta ändarna och ringa in. Det kan ha varit personer som har gått mellan klasser, ibland är det bara i en speciell klass så det beror väldigt mycket på vad som har hänt dagarna innan.

Det är med stor sannolikhet den mer smittsamma brittiska varianten som spridits på skolan eftersom den förekommer i 90 procent av alla positiva covid-test, enligt Britt Åkerlind.

På skolan går omkring 500 gymnasieelever och cirka 100 personer som är kopplade till olika vuxenutbildningsprogram. På skolan finns sammanlagt fem huskroppar med plats för 190 internatelever.  De bor i dubbelrum eller enkelrum.

Tycker du att det är större risk för smitta när det finns internat på en skola som här?

– Säkert så har man mer tid tillsammans, kanske fler personer, annars vet vi ju att ungdomar i vanliga skolor som man går och kommer till ofta träffas eftermiddags- och kvällstid och gör andra typer av aktiviteter. Men här har man även måltiderna ihop, man har mer tid och då blir det skörare. Å andra sidan har en sådan här skola färre externa kontakter eftersom ungdomar i andra skolor går hem till en större eller mindre familj var och en, så totalt blir det fler kontakter.

Vad tycker du om att gymnasieskolorna upphör med distansundervisningen med tanke på smittoläget?

– Man är väldigt tydlig med att man gör det för att ungdomarna far så illa i sitt liv. Så att även om vi har en högre smittspridning just nu så bedömer man att ungdomarna inte klarar det här på ett bra sätt, särskilt de som behöver bra stöd far mest illa. Vi får förhålla oss till det och göra det bästa av det. Och när det inträffar situationer måste vi hantera dem på bästa sätt. Det gäller att göra det i flera steg så att man ser att det fungerar.

Har ni någon uppfattning hur väl skolor kan följa de allmänna rekommendationerna?

– Det är också på individnivå. Den allmänna uppfattningen är väl att den vuxna befolkningen förstår det här bättre än ungdomar liksom många andra saker i livet. Det är klart att man ser ungdomar ofta väldigt nära varandra men det behöver inte ha med skolan att göra utan bero på fritidsaktiviteter och att man träffas.

Unga kan ju uppfatta att man kommer med dubbla budskap som när ni nyligen gick ut och markerade allvaret samtidigt som man öppnar upp skolorna igen och samlar många elever.

– Det handlar om att inte samla för många på en gång. Och sedan gäller det att eleverna hjälper till att som individer hålla avstånd. Alla kan bidra. 

Efter att smittan upptäckts har skolledningen på Vreta beslutat att all utbildning ska genomföras på distans tills vidare och siktar på att återgå till närundervisning vecka 16. När det gäller övriga skolor har smittskyddsenheten kontakt med skolcheferna i länets kommuner för att se hur skolöppningen ska gå till på bästa sätt. 

Smittoläget just nu

På långfredagen meddelade regionen att totalt 98 patienter vårdades på länets sjukhus, varav 16 behövde intensivvård. 

På US vårdades 55 patienter. Nio av dem behövde intensivvård. På Vrinnevi vårdades 36 patienter, varav sju på iva, och i Motala vårdades sju patienter. 

På torsdagen uppgav regionen att 28 129 personer i länet har testat positivt. På fredagen hade den siffran ökat med 246 till 28 375.

Hittills har 68 691 personer i länet fått första dosen vaccin. 28 280 har fått två doser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!