Många nya smittade och ett nytt dödsfall

Vid lunchtid på torsdagen rapporterade regionen 735 nya fall.
Vid lunchtid på torsdagen rapporterade regionen 735 nya fall.

Covid-19 sprids nu snabbt i Östergötland. Vid lunchtid på torsdagen rapporterade regionen 735 nya fall.

Östergötland 6 januari 2022 12:44

Sedan pandemin utbröt har nu 49 828 personer i länet testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med 735 personer på ett dygn, varav en del är efterrapportering till tidigare dygn.

 

Under torsdagen vårdades 14 patienter med bekräftad covid-19 på länets sjukhus. Det är lika många patienter som i onsdags.

Fyra av dem behöver intensivvård.

Uppdelningen per sjukhus ser ut som följande: 

På US i Linköping vårdas nio patienter, tre vårdas på intensiven. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdas fyra patienter, varav en behandlas på iva. På Motala lasarett vårdas en patient.

Jämfört med hur situationen var för ett år sedan är läget inom sjukhusvården betydligt ljusare. Den 6 januari i fjol vårdades 119 smittade patienter samtidigt på länets sjukhus, varav 17 inom intensivvården.

Men regionen tror att patienter som är i behov av sjukhusvård kommer att öka.

– Det är svårt att göra en prognos, men vi tror att det kan infalla en topp när det gäller antalet inlagda patienter i slutet av januari eller början av februari. Det finns faktorer som gör prognosen osäker, som till exempel hur stor spridning vi kommer att få av omikronvarianten, har Martin Magnusson, biträdande vaccinsamordnare och medicinsk rådgivare i staben, tidigare sagt till oss.

 

På torsdagen rapporterade regionen ett nytt dödsfall. Sedan utbrottet började har 715 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Östergötland. Sedan mitten av december i fjol har elva östgötar med covid-19 dött.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa